Judecătorul Stan Mustaţă a făcut accident vascular în închisoare. Avocatul cere eliberarea

(photos.com)

Avocatul judecătorului Stan Mustaţă a solicitat miercuri instanţei înlocuirea măsurii arestului preventiv al lui Mustaţă pe motivul că starea sănătăţii este precară întrucât a făcut un atac cerebral.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dezbătut miercuri cererile adresate de Stan Mustaţă şi de grefiera Mariana Curea, împotriva încheierii prin care judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel Bucureşti a dispus menţinerea celor doi în arest preventiv, în dosarul în care sunt judecaţi pentru fapte de corupţie.

Apărătorul lui Stan Mustaţă a explicat judecătorilor de la ICCJ că magistratul a suferit de curând "un atac vascular acut", ceea ce denotă că starea de sănătate a acestuia s-a deteriorat datorită regimului de detenţie, căruia nu poate să i se adapteze. Avocatul a arătat că Stan Mustaţă a scăpat cu viaţă din această încercare datorită intervenţiei prompte a colegilor de celulă şi a gardienilor, arătând că ulterior a fost spitalizat.

De asemenea, avocatul a cerut instanţei supreme judecarea lui Stan Mustaţă în libertate, în condiţiile în care dosarul de corupţie a fost trimis în judecată, ceea ce înseamnă că toate probele acuzării sunt conservate şi nu mai există riscul alterării lor din punct de vedere judiciar.

Instanţa supremă a rămas în pronunţare în acest caz şi urmează să decidă dacă îl va elibera pe judecătorul Stan Mustaţă şi grefiera Mariana Curea, care, la rândul ei le-a spus judecătorilor că are probleme de sănătate şi că documentele medicale depuse de avocaţii ei dovedesc acest lucru.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în 2013, Stan Mustaţă, Ion Boraciu şi Florian Alexandru au constituit un grup infracţional organizat, sprijinit de Mariana Curea, cu scopul de a săvârşi infracţiuni de corupţie judiciară pentru obţinerea de beneficii materiale, în schimbul obţinerii unor hotărâri judecătoreşti favorabile. Stan Mustaţă a făcut parte şi din completul iniţial care a judecat dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, completul fiind schimbat ulterior, întrucât celălalt judecător s-a pensionat. În dosarul ICA, mogulul Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne