Juncker: Londra trebuie să plătească o “factură consistentă” pentru a ieşi din UE

Marea Britanie va trebui să plătească o “factură foarte consistentă” pentru ieşirea din Uniunea Europeană, a avertizat preşedintele Comisiei Europene.
Jean Claude Juncker
Jean Claude Juncker (Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene şi fost premier al Luxemburgului, a făcut comentariile într-un discurs adresat marţi politicienilor belgieni pe tema viitoarelor negocieri cu guvernul britanic.

Comisia Europeană estimează că aşa-zisa “factură Brexit” s-ar putea ridica la aproximativ 60 miliarde de euro.

“Vor fi negocieri dure care vor dura doi ani pentru a se conveni asupra termenilor de ieşire. Şi, pentru a cădea de acord asupra arhitecturii viitoare a relaţiilor dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană, vom aveam nevoie de ani [de negocieri]”, a precizat Juncker.

“Poporul britanic trebuie să ştie, ei ştiu deja, că [ieşirea din UE] nu va avea loc cu un discount sau fără niciun cost. Britanicii trebuie să respecte angajamentele la a căror creare au participat. Aşadar, factura va fi foarte consistentă”.

Calculele făcute de Comisie includ promisiuni pentru cheltuieli ce au fost făcute de Marea Britanie în timpul perioadei în care a fost un stat membru UE; contribuţii la planurile de pensii pentru oficialii UE; şi alte obligaţii, precum împrumuturi de bailout acordate Irlandei.

Dar aceste argumente nu au fost niciodată testate din punct de vedere legal deoarece Marea Britanie va fi prima ţară ce va părăsi Uniunea Europeană. De asemenea, există riscul ca [această factură] să afecteze negocierile pentru Brexit.

Avertismentul lui Juncker are loc în condiţiile în care Camera Lorzilor, camera superioară a Parlamentului britanic, dezbate un proiect de lege care va permite premierului Theresa May să declanşeze Articolul 50.

Premierul May a stabilit termenul limită de 31 martie pentru lansarea negocierilor şi liderii UE se vor întâlni la un summit în Bruxelles în 9-10 martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe