Juncker supravieţuieşte votului de neîncredere în Parlamentul European

Jean-Claude Juncker.
Jean-Claude Juncker. (THIERRY CHARLIER / AFP / GettyImages)

Jean-Claude Juncker şi Comisia Europeană au supravieţuit unei moţiuni de cenzură joi în Parlamentul European, pusă pe agenda PE datorită scandalului "Luxleaks" privind evaziunea fiscală, la doar o lună după ce Comisia a obţinut un mandat de cinci ani.

Moţiunea depusă de grupul eurofob EFDD (Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe), prezidat de liderul UKIP, britanicul Nigel Farage, a fost respinsă cu 461 voturi "împotrivă", 101 voturi ''pentru'', şi 88 de abţineri, a declarat preşedintele Parlamentului, Martin Schulz.

Un grup de legiuitori au afişat bannere roşii pe care era scris “Fără paradisuri fiscale” cu doar câteva clipe înaintea votului dar au primit ordinul de a le înlătura. Moţiunea s-a concentrat pe dezvăluirile unei investigaţii jurnalistice care a arătat că, în cei 19 ani cât Jean-Claude Juncker a fost premier în Luxemburg, zeci de firme globale au beneficiat de acorduri fiscale avantajoase.

În perioada 2002-2010, Luxemburgul ar fi implementat, potrivit unei anchete realizate de 40 de publicaţii internaţionale, acorduri fiscale cu 340 de multinaţionale, printre care se numără şi Apple, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon, AIG şi Axa, scopul fiind reducerea impozitelor.

Juncker a respins anterior acuzaţiile, spunând la 12 noiembrie: “Comisia Europeană va lupta împotriva evaziunii şi fraudelor fiscale. Aş vrea ca toată lumea să ştie că acestea nu sunt vorbe în vânt, ci aceasta este intenţia Comisiei Europene”.

Juncker şi echipa sa de 27 de comisari, care şi-au început mandatul la 1 noiembrie, au fost aproape siguri că vor supravieţui votului deoarece grupurile politice majore au promis că se opun moţiunii de cenzură, care necesită o majoritate de două treimi din europarlamentari pentru a fi adoptată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe