Jurnalistă franceză expulzată din China, după un editorial critic la adresa regimului

Curajul de a critica manipularea opiniei publice internaţionale de către autorităţile chineze, prin specularea emoţiei create de atentatele de la Paris o costă pe jurnalista franceză Ursula Gauthier expulzarea din China.
Ursula Gauthier în Beijing 28 decembrie 2015.
Ursula Gauthier în Beijing 28 decembrie 2015. (GREG BAKER/AFP/Getty Images)

Jurnalista franceză Ursula Gauthier, corespondentă la Beijing a săptămânalului francez L'Obs, a declarat vineri pentru AFP că a primit din partea autorităţilor chineze confirmarea că va fi expulzată de facto din ţară la 31 decembrie, după ce viza şi legitimaţia sa de presă nu au mai fost reînnoite, relatează digi24.ro.

Gauthier, care transmite de şase ani ştiri de la Beijing, a devenit recent ţinta unei campanii violente de atacuri în mass media de stat după ce a criticat, într-un editorial, modul în care autorităţilor de la Beijing s-au folosit de atacurile din noiembrie de la Paris pentru a îşi justifică politica represivă împotriva uigurilor din Xinjiang, o vastă regiune preponderent musulmană din vestul ţării.

După articolul în care a scris despre tentativele Beijingului de a manipula opinia publică internaţională folosindu-se de tragedia de la Paris pentru a-şi motiva represiunea contra uigurilor, Gauthier a fost subiectul unor editoriale inflamatorii în Global Times and China Daily plus o serie de alte site-uri controlate de autorităţile militare, relatează presa străină.

Recomandăm şi Bun venit, Guardian, în clubul select al presei interzise de Beijing

Vineri, de Crăciun, MAE chinez a sunat-o pe jurnalistă pentru a o informa că, în lipsa "unor scuze publice" din partea ei, legitimaţia de presă nu-i va fi reînnoită. Refuzul de reînnoire a legitimaţiei de presă şi a vizei ziaristei echivalează cu expulzarea din ţară, precizează Agerpres.

Gauthier le-a transmis deja autorităţilor chineze că nici nu se pune problema să-şi ceară scuze.

Reamintim că după atacurile din Paris, revendicate de grupul Statul Islamic, soldate cu 132 de morţi şi aproximativ 350 de răniţi, Partidul Comunist Chinez s-a folosit de această tragedie pentru a obţine sprijin internaţional pentru propria sa agendă din regiunea Xinjiang.

Xinjiang este o regiune vastă în nord-vestul Chinei. A fost invadată (“eliberată” în limbajul şi discursurile Partidului) de către Armata de Eliberare a Poporului în 1949 şi a fost plasată sub o conducere de fier în cadrul căreia populaţia nativă uigură - musulmani turci - a fost marginalizată şi reprimată pe propriul său teritoriu.

Aşa cum se întâmplă în cazul multor minorităţi religioase sau grupuri etnice, Partidul Comunist Chinez a fost preocupat de suprimarea culturii şi limbii uigurilor chiar din momentul în care au invadat şi ocupat regiunea. De exemplu, la şcoală li se predă elevilor doar în mandarină şi sunt forţaţi astfel să îşi uite propria limbă. De asemenea, controlul poliţienesc este strict şi există numeroase limitări privind libertatea religioasă, inclusiv în privinţa alegerii de a-ţi lăsa barba să crească sau de a posti în timpul Ramadanului.

Ursula Gauthier este cea de a doua jurnalistă expulzată din China după Melissa Chan, corespondentul Al Jazeera.

Recomandăm şi Jurnalist al agenţiei de ştiri Reuters explică de ce i-a refuzat Beijing-ul viza

Reamintim că în 2012, Al Jazeera anunţa ca-şi va închide biroul anglofon din Beijing, după ce corespondentei sale nu i s-a prelungit viza. Melissa documentase fenomenul sclaviei din închisorilor negre din China, aşa numitele Lao Gai, închisori în care sunt aruncaţi dizidenţi, petiţionari şi numeroşi chinezi care nu au nicio altă "vină" decât faptul că au convingeri religioase sau spirituale, într-o ţară condusă de un regim ateu. De altfel, unul din personajele ce apar în filmul documentar realizat de Al Jazeera despre care se spune ca a enervat autorităţile atât de mult incât a determinat expulzarea Melissei Chan este Charles Lee, aderent al practicii spirituale Falun Gong (o combinaţie de exerciţii, meditaţie şi învăţături morale ce au la bază principiile adevăr, compasiune şi toleranţă). Charles Lee este eroul principal şi al altui film care a strârnit furia regimului de la Bejing, "Free China, the Courage to Believe"

Alături de practicanţii Falun Gong, disciplină spirituală persecutată în China începând din 1999, în Lao Gai ajung şi numeroşi creştini care refuză să facă parte din Biserica Patriotică înfiinţata de Partidul Comunist Chinez, alegând să frecventeze bisericile clandestine.