Jurnalistă RISE Moldova, intimidată după publicarea unei investigaţii. ONG-uri de media: Vinovaţii să fie traşi la răspundere

Asociaţii de media din RM solicită societăţii să nu împiedice desfăşurarea anchetelor jurnalistice, iar Fundaţiei de caritate ”Sfântul Gheorghe” şi platformei Caritate.md să prezinte scuze public Liubei Şevciuc pentru ofensele aduse.
Liuba Şevciuc, jurnalistă de la RISE Moldova
Liuba Şevciuc, jurnalistă de la RISE Moldova (europalibera.org)

Organizaţii de media din Republica Moldova se declară a fi îngrijorate de intimidările şi ameninţările la care s-au dedat coordonatorii Fundaţiei de caritate ”Sfântul Gheorghe” şi a platformei de crowdfunding Caritate.md, la adresa jurnalistei RISE Moldova Liuba Şevciuc, autoarea investigaţiei ”Bani din caritate” , calificând acţiunile drept incitare la ură şi intimidare. Totodată, ONG-urile solicită Ministerului Afacerilor Interne să se autosesizeze pe marginea cazului, iar persoanele vinovate de încălcarea legislaţiei să fie trase la răspundere.

Potrivit unei declaraţii a asociaţiilor de media, după ce RISE a postat duminică, 18 februarie, pe pagina de Facebook un teaser video la o investigaţie despre nişte posibile escrocherii în care ar fi fost implicată fundaţia în cauză, pe prima pagină a portalului de crowdfunding Caritate.md a fost postată poza jurnalistei Liuba Şevciuc cu menţiunea „Îi cerem ei ajutor”.

Mai mult decât atât, potrivit informaţiilor apărute în presă, cofondatoarea fundaţiei citate, Svetlana Sainsus, a explicat că prin acest gest a redirecţionat lumea la omul potrivit să-i ajute şi că „fondatorul a decis aşa să fie câteva zile”. Ulterior, pe o reţea de socializare, Svetlana Sainsus a continuat să o intimideze pe jurnalistă, recurgând la un limbaj licenţios.

ONG-urile de media au ţinut să atenţioneze că vorbele sau faptele care lovesc în demnitatea persoanei sunt pasibile de răspundere contravenţională. Iar intimidările mass media sau a jurnalistului pentru critică sunt sancţionate de Codul penal precizând că, în baza Legii cu privire la libertatea de exprimare, mass media are sarcina de a informa publicul asupra problemelor de interes public şi de a efectua, în conformitate cu responsabilităţile sale, investigaţii jurnalistice.

În concluzie, semnatarii declaraţiei au solicitat societăţii să nu împiedice desfăşurarea investigaţiilor jurnalistice pe subiecte de interes public, iar Fundaţiei de caritate ”Sfântul Gheorghe” şi platformei de crowdfunding Caritate.md să prezinte scuze public jurnalistei.

Deputata PLDM Maria Ciobanu susţine că cea mai ruşinoasă apărare este atacul. ”Dacă este o neîntelegere a lucrurilor, atunci ce o încurcă pe această Svetlana Sainsus să demonstreze cum stau lucrurile în realitate? Ea însă atacă impardonabil, intimidează persoane, utilizează un limbaj care nu este caracteristic unei persoane dedicate actelor de caritate...”

Jurnalista Liuba Şevciuc, citată de Radio Europa Liberă, a subliniat că anchetele jurnalistice publicate de RISE Moldova se bazează doar pe fapte, dovezi, documente şi nicidecum pe vorbe. ”RISE Moldova verifică minuţios toate informaţiile. La acest subiect am lucrat mai multe luni, chiar aproape un an de zile, iar înainte de publicare, trecem printr-o procedură foarte anevoioasă de fact-checking, ceea ce înseamnă că este verificată fiecare probă, adică fiecare propoziţie din această anchetă este susţinută de o probă, iar multe din ele le-am şi publicat. Aici este vorba de documente, înregistrări, fapte. Deci, această procedură de fact-checking este una foarte, foarte grea şi nu-ţi permite să publici ceva, dacă nu este susţinut de către o probă.”

În context, RISE Moldova condamnă orice formă de presiune şi intimidare a jurnaliştilor de investigaţie şi anunţă că va depune o plângere la Procuratura Generală referitor la acţiunile de intimidare în lanţ, presiuni şi atac la persoană făcute de reprezentanţii Caritate.md asupra jurnaliştilor RISE Moldova.