Jurnalişti obedienţi răspund la ordinele lui Duicu. Stenograme

Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Potrivit unor stenograme obţinute de HotNews, Adrian Duicu, baronul PSD acuzat că a făcut trafic de influenţă chiar din biroul premierului Ponta în favoarea şefului Poliţiei din Mehedinţi, Ştefan Ponea - care urma să-i rezolve, în schimb, un dosar de incompatibilitate la ANI -, se folosea de orice mijloace pentru a îl feri de probleme pe Ponea, "toate mijloacele" incluzând şi presiuni făcute prin jurnalişti.

Din stenograme reiese că, informat în legătură cu o anchetă a corpului de control al ministrului de Interne ce viza poliţia locală condusă de Ponea, Adrian Duicu le-a cerut unor jurnalişti locali - Mihai Bădescu şi Adrian Bidilici - să încerce să-i intimideze pe anchetatori.

Şeful CJ Mehedinţi le-a cerut practic celor doi să îl sune pe adjunctul Corpului de Control de la ministrul de Interne, Valeriu Bebereche, să pretindă că sunt de la televiziuni cu acoperire naţională şi să ceară socoteală pentru controlul efectuat în weekend, "la comandă politică."

Redăm stenogramele publicate de HotNews:

Conversaţie purtată în ziua de 29-06-2013, la ora 13:54:14, între DUICU IOAN-ADRIAN şi MIHAI BĂDESCU:

DUICU IOAN-ADRIAN: Notează un număr de telefon urgent!
MIHAI BĂDESCU: Numai puţin.
DUICU IOAN-ADRIAN: (...)
MIHAI BĂDESCU: Ok.
DUICU IOAN-ADRIAN: Ascultă-mă! BEBE RECHE se numeşte. BEBE RECHE.
MIHAI BĂDESCU: Da.
DUICU IOAN-ADRIAN: Este de la Corpul de Control. Îl suni acuma, în secunda asta! Este adjunctul Corpului de Control de la ministru' de Interne.
MIHAI BĂDESCU: Da?
DUICU IOAN-ADRIAN: Spui: Aţi venit în control la... e problema cu Stănişoară, cu reclamaţia lu' Stănişoară (deputat de Mehedinţi n.r.) la ministru' vis-a-vis de beţiile ăstora de-acolo! E corect să fie controlaţi sâmbătă, duminică? Şi spui că eşti de la România TV.
MIHAI BĂDESCU: Am înţeles. Bine.
DUICU IOAN-ADRIAN: Acuma-l suni! În momentu' asta!
MIHAI BĂDESCU: Bine. Bine.
DUICU IOAN-ADRIAN: Sunt de la România TV, ştiu că sunteţi în control aicea.
MIHAI BĂDESCU: Domnu' REGHE? Da?
DUICU IOAN-ADRIAN: BEBE REGHE! ... Nu. BEBE REICHE.
MIHAI BĂDESCU: BEBE REICHE.
DUICU IOAN-ADRIAN: Da.
MIHAI BĂDESCU: Bun.
DUICU IOAN-ADRIAN: Îi spui: De la România TV, uite aşa, aşa, ştiu că aţi venit în control, domnu' Stănişoară se plânge pe la Bucureşti pe la ministru de chestia că l-au oprit ăştia băut. Vi se pare corect dacă sunt băuţi ăia să fie luaţi în control sau nu?
MIHAI BĂDESCU: Bine, domn' preşedinte.
DUICU IOAN-ADRIAN: Te rog mult de tot. Şi sună-mă înapoi. Da' sună acuma!
MIHAI BĂDESCU: Ok. Bine.

La nici patru minute mai târziu, jurnalistul Bădescu l-a sunat pe Duicu pentru a îi confirma că a vorbit cu "Bebe Reche":

MIHAI BĂDESCU: Cu stimă! L-am sunat.

DUICU IOAN-ADRIAN: Aşa?

MIHAI BĂDESCU: Şi n-a vrut să-mi recunoască... Mă rog, l-am întrebat eu: Domne', cum e posibil? Veniţi astăzi de la BUCUREŞTI pentru anchetă? Poliţiştii ăia nu-s vinovaţi cu nimic! Nu! Că sunt nişte verificări de rutină... Domne', eu am informaţii că aţi venit la Mehedinţi ca să anchetaţi nişte poliţişti care au oprit în trafic nişte membri PNL!

DUICU IOAN-ADRIAN: Da? Bine, MIHAI.
MIHAI BĂDESCU: Bun. Bun.

O a doua serie de stenograme redate de HotNews redă dialogul lui Duicu cu jurnalistul ADRIAN BIDILICI, căruia i se cere să facă şi el presiuni:

BIDILICI ADRIAN: Da, domn' preşedinte.
DUICU IOAN-ADRIAN: Ia scrie un număr de telefon...
BIDILICI ADRIAN: O secundă... Ia...
DUICU IOAN-ADRIAN: Dar repede... (...). BEBEREICHE se numeşte... BEBEREICHE...
BIDILICI ADRIAN: BEBEREICHE...
DUICU IOAN-ADRIAN: Îi spui că eşti de la B1. Îl suni pentru faptul că... cum l-a sunat şi ROMANIA TV, pentru faptul că ai auzit că au venit acolo în control pentru faptul că MITU şi STĂNIŞOARĂ... ăştia au fost beţi la volan şi STĂNIŞOARĂ a reclamat pe la BUCUREŞTI s-a lăudat STĂNIŞOARĂ că a reclamat pe la BUCUREŞTI, peste tot, că vine să-l schimbe pe PONEA pentru treaba asta.
BIDILICI ADRIAN: Îhî. Şi eu-l sun de la REALITATEA şi B1 TV să-l întreb cum e.

BIDILICI ADRIAN: Am înţeles.
DUICU IOAN-ADRIAN: Şi spui că STĂNIŞOARĂ se lăuda prin oraş, tot oraşu'... de ieri se lăuda! Şi ai fost foarte curios să vezi dacă lucrurile se întâmplă aşa. Spui că a fost la ministru ieri. Avem informaţia clară că a fost la ministru ieri. Da? La ministru' de Interne. Şi aţi venit la comandă politică aicea să executaţi oamenii pentru faptu' că... Spui: Colegi din poliţie sunt speriaţi de faptu' că nu vor să facă...
BIDILICI ADRIAN: Am înţeles. Hai că-l sun şi te sun imediat.
DUICU IOAN-ADRIAN: Şi după aia-i spui unde-l aştepţi ca să-i iei un interviu.
BIDILICI ADRIAN: Ok. Am înţeles. Imediat. Gata.

Întrebat, joi, de HotNews.ro de ce a ascultat ordinele lui Duicu, Bădescu a răspuns, mai întâi, că "de teamă", după care a precizat că întrebările pe care le-a pus reprezentantului Guvernului "nu au fost întrebări care să intimideze în vreun fel" ancheta şi că, de fapt, s-a interesat de investigaţie în calitate de jurnalist.

"L-am sunat pe acel domn din considerente pur jurnalistice şi nu pentru că m-a pus Adrian Duicu. Un control al Corpului de Control al ministrului într-un judeţ, care viza o presupusă infracţiune a unor poliţişti, reprezenta un subiect de presă. Că informaţia a venit de la Adrian Duicu e foarte adevărat, dar în acelaşi timp, ca jurnalist, trebuia să mă interesez ce viza acea anchetă", a declarat Bădescu.

În ceea ce-l priveşte pe Bidilici, acesta a răspuns că discuţia cu Duicu a fost una între prieteni şi că nu vede nicio problemă că l-a sunat pe "BEBE REICHE" ca jurnalist.

"Între mine şi domnul Adrian Duicu a existat întotdeauna o relaţie de prietenie pe care nu am negat-o şi nu o voi nega niciodată. Omul pur şi simplu îmi relata o situaţie. Noi la postul de televiziune (local - n.r.) aveam corespondenţe şi la B1, şi la Realitatea, nu era niciun fel de problemă. Aveam frecvent discuţii, aşa se face între prieteni. Şi nu doar cu domnul Adrian Duicu, ci şi cu alţi prieteni. Da, l-am sunat pe respectivul (reprezentantul echipei de control - n.r.), am constatat cum stau lucrurile, am constatat că nu era un abuz, ci un control de rutină. Suspiciunea există, pentru că era vorba despre un control în weekend, în afara orelor de program şi erau oameni din conducerea inspectoratului care susţineau că respectivul 'Bebe Reiche' a venit la ordinul lui Mihai Stănişoară, care vorbea cu câteva zile înainte ca va veni un control", a declarat Bidilici.