Justin Trudeau anunţă legalizarea consumului de marijuana în Canada

Premierul canadian Justin Trudeau a făcut deliciul ctiricilor săi pentru modul pueril în care s-a purtat în timpul unei vizite recente în India
Premierul canadian Justin Trudeau a făcut deliciul ctiricilor săi pentru modul pueril în care s-a purtat în timpul unei vizite recente în India (NARINDER NANU/AFP/GETTY IMAGES)

Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat miercuri că, începând din 17 octombrie, vor fi legalizate la nivel naţional distribuirea şi consumul de marijuana.

Senatul canadian a adoptat marţi, cu 52 de voturi "pentru" şi 29 "împotrivă", un proiect legislativ propus de guvernul federal pentru legalizarea marijuanei, care reglementează cum poate fi cultivată, distribuită şi vândută marijuana.

Deşi guvernul Trudeau a sperat să legalizeze marijuana începând cu 1 iulie, guvernul a anunţat marţi că va dura câteva săptămâni pentru ca guvernele provinciale şi teritoriale să se pregătească pentru vânzările care vor avea loc.

Astfel, Canada devine cea de-a doua ţară din lume, după Uruguay, care legalizează consumul de marijuana la nivel naţional în scop medical şi recreaţional. Consumul de marijuana în scopuri medicale este legalizat în Canada din 2001.

Fiecare provincie canadiană va publica propriile regulementări privind comerţul cu marijuana. Noua lege va permite adulţilor canadieni să deţină şi să folosească în mod legal până la 30 de grame de canabis uscat în spaţii publice.

În plus, legea va permite adulţilor canadieni să cultive acasă până la 4 plante de canabis.