Justiţia, în zodia PSD. Iohannis, de la Bruxelles, recomandă Parlamentului să opereze cu maximă răspundere

În timp ce în ţară se fierbere pe tema modificărilor legilor Justiţiei şi a Codurilor Penale, Iohannis reaminteşte, de la Bruxelles, că el şi-a exprimat deja scepticismul pe tema aceasta şi a recomandat Parlamentului să acţioneze cu maximă răspundere.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Mihut Savu / Epoch Times)

Întrebat la Bruxelles, de presă, cum vede modificarea Legilor Justiţiei operată în Parlament şi preconizatele modificări ale Codurilor Penale, demersuri ce au pus pe jar şi societate civilă şi DNA, preşedintele Klaus Iohannis a reamintit că el s-a declarat sceptic în privinţa acestor modificări şi a "recomandat" Parlamentului să abordeze problemele cu maximă răspundere.

Redăm dialogul preşedintelui cu presa pe acest subiect care a produs o adevărată fierbere în România de câteva zile.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, Parlamentul după ce a modificat Legile Justiţiei, mai precis au trecut de Camera Deputaţilor, acum parlamentarii intenţionează să modifice Codurile Penale şi deja DNA a avut o reacţie pe aceste modificări, spunând că vor avea efecte dezastruoase. Cum vedeţi dumneavoastră situaţia?

Klaus Iohannis: Poate vă amintiţi că din capul locului mi-am exprimat scepticismul în privinţa acestor modificări, care mie mi se par prea ample şi făcute la prea mare viteză. Eu nu pot decât să recomand Parlamentului să abordeze cu maximă răspundere aceste modificări legislative, fiindcă ele vor avea efecte pe termen lung.

Jurnalist: Intenţionaţi să mergeţi şi în Parlament să le transmiteţi parlamentarilor un mesaj?

Klaus Iohannis: Acum, chiar de aici de la Bruxelles nu am să vă spun ce am de gând să fac, dar, cu siguranţă, o să avem mai multe discuţii pe această temă", a declarat Iohannis.

Reamintim că deputaţii au adoptat pe repede-înainte o serie de modificări ale Legilor Justiţiei, văzute de parte din magistraţi, societate civilă şi de Opoziţie drept de natură a mina independenţa magistraţilor, Justiţia urmând să fie la cheremul politicului. În plus, sub pretextul armonizării Codurilor Penale cu deciziile CCR şi a transpunerii în legislaţia românească a unei directive europene privind corupţia, parlamentarii se pregătesc să pună pe butuci DNA şi nu numai. Detalii aici

Klaus Iohannis participă joi la Consiliul European.