Kasparov: Putin este ”cel mai periculos om din lume”

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Getty Images)

Jucătorul de şah rus şi lider al opoziţiei din Rusia Garry Kasparov, l-a denumit pe preşedintele rus Vladimir Putin ”cel mai periculos om din lume”, afirmând că Putin este o ameninţarea mai mare la adresa securităţii globale decât grupul militant Statul Islamic, relatează Moscow Times.

”Războiul cu Statul Islamic [SI] poate fi câştigat pe sol. Este foarte clar că dacă America decide să elimine SI, se vor transforma în praf în următoarele 24 de ore, dar cu Putin nu poţi face asta”, a declarat marţi Kasparov la emisiunea Yahoo News And Finance.

Întrebat dacă Putin reprezintă o ameninţare mai mare decât Statul Islamic, care a capturat teritorii largi din Irak şi Siria în ultimele luni şi a decapitat mai mulţi occidentali, liderul rus a răspuns: ”Bineînţeles”.

”Comportamentul lui Putin este menit să distrugă sistemul global de securitate... El are mii de focoase nucleare. Nu voi fi surprins dacă începe să şantajeze lumea cu ameninţarea unei Apocalipse nucleare. De aceea va trebui să recunoaştem că acest om este cel mai periculos” din lume, a declarat Kasparov.

Kasparov, fost campion mondial la şah, devenit ulterior activist politic, a condamnat de asemenea Occidentul pentru reacţia slabă, pe care o consideră numai o retorică lipsită de consistenţă, faţă de politica lui Putin vizavi de Ucraina.

”Putin şi anturajul său au învăţat deja să facă diferenţa între cuvinte şi acţiuni reale”, a declarat acesta.

Naţiunile occidentale au aplicat mai multe serii de sancţiuni împotriva Moscovei în urma ocupării peninsulei Crimeea şi a intervenţiei militare ruse în estul Ucrainei. Preşedintele american Barack Obama a exclus recent posibilitatea ca NATO să intervină în Ucraina.

Cel mai tânăr campion de şah din lume la doar 22 de ani în 1985, rusul Kasparov a asemuit modul în care Putin abordează conflictul actual cu un joc de poker, mai degrabă decât unul de şah.

”Nu este un joc de şah, nu este un joc în care poţi aplica reguli, din perspectiva lui Putin este mai degrabă asemănător pokerului. Iar până acum el a descoperit că există rezistenţă slabă din tabăra opusă”, a concluzionat Kasparov.

Marţi, la câteva zile după ce preşedintele american Barack Obama a apreciat că NATO nu se va confrunta militar cu Rusia, Statele Unite au mobilizat un contingent militar format din 700 de soldaţi şi 20 de tancuri Abraham în statele baltice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe