Kaspersky dă în judecată SUA pentru interzicerea utilizării antivirusului său de către agenţiile federale

(Getty Images)

Kaspersky Lab contestă o directivă a Statelor Unite care interzice utilizarea programului său de antivirus de către agenţiile federale pe fondul temerilor privind legăturile dintre compania de securitate cibernetică din Moscova şi guvernul rus.

Compania rusă Kaspersky Lab a dat în judecată, luni, Departamentul american al Securităţii Interne (DHS) într-un tribunal federal din Washington, susţinând că nu i s-a oferit o şansă pentru a contesta acuzaţiile aduse de administraţia SUA, despre care producătorul de programe a declarat că au avut la bază rapoarte media nefondate. Kaspersky a mai afirmat că “interdicţia fără precedent, cuprinzătoare şi retroactivă” a reprezentat o încălcare a drepturilor constituţionale ale companiei.

“DHS a eşuat să furnizeze companiei un proces corect pentru a combate acuzaţiile nefondate aflate la baza directivei şi nu a furnizat nicio dovadă privind comiterea vreunui delict”, a susţinut Kaspersky într-un comunicat de presă.

În luna septembrie, DHS a ordonat ca toate agenţiile federale să identifice într-un interval de 30 de zile orice produs Kaspersky pe care l-au folosit şi să ia măsuri pentru a întrerupe utilizarea acestora. Acţiunea a avut la bază riscul că guvernul rus, “fie acţionând pe cont propriu, sau în colaborare cu Kaspersky”, ar putea ameninţa securitatea naţională a SUA folosind programele companiei, a precizat departamentul.

DHS a susţinut că a furnizat companiei ruse o oportunitate pentru a aborda temerile.

Întorsături ciudate

Kaspersky Lab, producătorul unui popular software anti virus, a negat în permanenţă acuzaţiile, atrăgând atenţia că presupusele dovezi care au stat la baza măsurii luate de DHS sunt neconcludente.

Lucrurile au luat o întorsătură spectaculoasă în dosarul sancţiunilor împotriva Kaspersky după ce Wikileaks a dezvăluit că CIA a creat un program (Hive) folosit pentru spionaj, care, uneori folosea certificate de securitate falsificate ale Kaspersky Lab, permiţând programelor spion să treacă sub numele firmei ruse.

La începutul acestei luni, Kaspersky Lab a afirmat că îşi va închide biroul din Washington care efectua vânzări către agenţiile federale americane, adăugând că îşi va continua activitatea cu clienţi non-federali din SUA prin intermediul birourilor care au rămas în ţară. În plus, compania s-a angajat în luna octombrie să îşi deschidă codul sursă al produsului său pentru o evaluare independentă efectuată de o terţă parte şi plănuieşte să deschidă noi birouri în Chicago, Los Angeles şi Toronto în 2018.