Kelemen Hunor: Înfiinţarea unui partid cu doar trei membri, un pericol pentru societate

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Epoch Times România)

Decizia Comisiei de cod electoral privind posibilitatea înfiinţării unui partid doar cu trei membri ar putea avea un efect negativ asupra societăţii româneşti, a avertizat vineri, la Sfântu Gheorghe, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, scrie ziare.com.

"România tot timpul este, din acest punct de vedere, în extreme. Se aşază în extreme. 25.000 de semnături din 18 judeţe necesare pentru înfiinţarea unui partid era o extremă. Cealaltă extremă într-o ţară fără o tradiţie politică democratică, cum este în Marea Britanie spre exemplu, este să înfiinţezi fără nicio altă condiţie un partid cu trei membri. Deci, am impresia că noi nu reuşim să găsim calea de mijloc. (...)

Pentru UDMR nu este un pericol, în schimb pentru societatea românească da. Nici votul uninominal nu era un pericol pentru UDMR şi noi am spus acest lucru, dar şi atunci populismul şi demagogia au învins. Şi acum spunem că dacă populismul şi demagogia vor învinge va fi rău pentru societatea românească, nu pentru UDMR", a declarat Kelemen Hunor.

Cu zece voturi "pentru", patru voturi "împotrivă" şi o abţinere, Comisia de Cod electoral a decis marţi că un partid poate fi înfiinţat cu doar de trei membri, propunerea aparţinându-i lui Valeriu Zgonea, preşedintele Comisiei de Cod electoral.

În context, amintim că judecătorii CCR au declarat joi neconstituţional articolul de lege care stabileşte numărul minim de membri fondatori care trebuie să fie prezenţi pe lista cu semnăturile de susţinere pentru înregistrarea unui partid politic.

Textul de lege declarat neconstituţional stabileşte că lista semnăturilor de susţinere pentru înregistrarea unui partid politic "trebuie să cuprindă cel puţin 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti", o condiţie care a fost considerată de-a lungul timpului extrem de restrictivă.

La scurt timp după decizia CCR, şeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi-a exprimat nemulţumirea că aceasta deschide calea înfiinţări unor "partide de buzunar care încap într-un microbuz".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pepagina noastră de Facebook.