Kelemen Hunor: Lansăm o campanie de strângere a unui milion de semnături pentru protecţia minorităţilor

UDMR urmăreşte să ridice nivelul de protecţie al minorităţilor naţionale din competenţa exclusivă a statelor membre la cel al Uniunii Europene.
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Florin Chirilă/Epoch Times)

UDMR va demara o acţiune de strângere a unui milion de semnături, necesare pentru susţinerea, în cadrul Uniunii Europene, a unui parchet de măsuri în domeniul protecţiei minorităţilor, a anunţat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

"Minority SafePack este cel mai mare proiect politic al FUEN [Uniunea Federală a Naţionalităţilor Europene - n.r.], iniţiat de UDMR, Partidul Popular din Tirolul de Sud (SVP) şi Tineretul Naţionalităţilor Europene (YEN). Scopul documentului, ce are ca moto 'Nu eşti singur. Un milion de semnături pentru diversitatea Europei', este să ridice nivelul de protecţie al minorităţilor naţionale din competenţa exclusivă a statelor membre la cel al UE", a declarat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

Potrivit şefului UDRM, Minority SafePack propune un set de măsuri şi acte normative care să contribuie la protejarea şi afirmarea intereselor minorităţilor naţionale şi etnice autohtone europene în următoarele domenii: limbi regionale şi minoritare, cultură şi învăţământ, politica regională, reprezentare publică, egalitate, audiovizual şi alte instrumente media, sprijin regional (de stat).

Kelemen Hunor a explicat că pachetul de propuneri a fost depus în 2013 de către comisia de iniţiativă, iar Comisia Europeană, invocând lipsa de competenţă a UE, a refuzat înregistrarea. Iniţiatorii au apelat la Curtea de Justiţie a UE, au câştigat, iar Comisia Europeană i-a invitat la negocieri şi a acceptat 9 propuneri din cele 12 iniţiale.

Pentru continuarea demersului legislativ la nivelul forurilor europene, iniţiatorii trebuie însă să adune, în termen de 12 luni, un milion de semnături de susţinere, din cel puţin şapte state ale UE.

Prezent la aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele Uniunii Federale a Naţionalităţilor Europene, Vincze Lorant, a anunţat că pe 19 mai va fi demarată campania de strângere de semnături, cu ocazia Congresului FUEN, care va avea loc la Cluj-Napoca.

"Clujul va deveni capitala europeană a minorităţilor timp de câteva zile. Vom vorbi foarte mult despre iniţiativa cetăţenească Minority SafePack, iar vineri, 19 mai, vom lansa debutul campaniei, la Castelul Banffy din Bonţida", a precizat Vincze Lorant.

Şeful UDRM a precizat că, din cele un milion de semnături, România îşi propune să adune peste 200.000 de semnături.