Khamenei avertizează împotriva “războiului mediatic” ce provoacă “nelinişte” în rândul iranienilor

Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei.
Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei. (Getty Images)

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat Statele Unite şi Israelul că desfăşoară un “război mediatic” pentru a descuraja iranienii, în condiţiile în care ţara înfruntă greutăţi economice după reimpunerea de către SUA a unor sancţiuni împotriva programului nuclear al Teheranului.

“Astăzi, sistemul islamic [al Iranului] se confruntă cu un război economic total care este ghidat cu atenţie de un consiliu de război, dar alături de acest război, există o luptă mediatică şi propagandistică majoră ce este deseori neglijată”, a afirmat Khamenei miercuri, potrivit RFE/RL.

Adresându-se Adunării Experţilor, un grup de clerici conservatori însărcinat cu monitorizarea activităţii liderului suprem, Khamenei a afirmat că obiectivul acestui război mediatic este acela de a genera “nelinişte şi pesimism” în rândul iranienilor şi de a “exagera problemele economice” în mintea lor.

SUA s-a retras în luna mai dintr-un acord nuclear semnat în 2015 între Iran şi marile puteri, şi luna trecută a început să reimpună sancţiuni pe care le-a relaxat ca parte a acordului.

Măsurile aplicate de SUA au amplificat problemele economice din Iran, moneda naţională - rialul - pierzând peste două treimi din valoarea sa în ultimul an.

Nemulţumirile publice tot mai mari generate de creşterea preţurilor sau a şomajului au dus la proteste stradale sporadice în Teheran şi alte oraşe ale ţării în ultimele săptămâni.

În 5 septembrie, grupul Human Rights Watch (HRW) a acuzat autorităţile iraniene de “amplificarea” campaniei împotriva activiştilor pentru drepturile omului, precizând că o astfel de politică “doar alimentează instabilitatea prin reducerea la tăcere a opoziţiei paşnice”.

“Într-un moment în care fiecare zi este tot mai dificilă pentru milioane de iranieni, susţinătorii drepturilor omului ar trebui să fie o parte esenţială a soluţionării problemelor colective. În schimb, ei sunt o ţintă a suprimării lansate de guvern”, a afirmat într-o declaraţie Sarah Leah Whitson, director HRW pentru Orientul Mijlociu.

De asemenea, Teheranul îşi va relansa programul nuclear şi de îmbogăţire a uraniului la un nivel mai înalt decât a făcut-o anterior în cazul în care Rusia, China şi puterile europene urmează exemplul SUA şi nu vor mai onora acordul nuclear semnat în 2015, cunoscut sub numele de JCPOA, a avertizat agenţia nucleară a Iranului.

“Nu ne vom întoarce la nivelurile precedente în cazul în care omologii noştri vor ieşi din acord, ci în schimb vom îmbogăţi uraniu la niveluri chiar mai avansate”, a declarat Behrouz Kamalvandi, purtător de cuvânt al Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică, fiind citat miercuri de reţeaua de televiziune de stat IRIB, potrivit RFE/RL.

“Ne aflăm într-un stadiu mult mai avansat decât atunci când am semnat acordul. Ţara merge înainte cu activităţile nucleare într-un ritm favorabil”, a susţinut Kamalvandi.

Liderii iranieni au declarat în repetate rânduri că vor relua activităţile de îmbogăţire a uraniului la nivel înalt în cazul în care JCPOA – care prevede restricţionarea semnificativă a activităţilor nucleare iraniene în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale – se va destrăma. Îmbogăţirea uraniului la nivel înalt este necesară pentru a produce uraniu ce poate fi folosit la arme nucleare.

După retragerea Statelor Unite din acord în luna mai, ceilalţi semnatari ai JCPOA – Marea Britanie, Franţa, Germania, China, Rusia şi UE – au promis că vor continua să îl onoreze şi s-au chinuit să găsească soluţii pentru a răspunde cererilor Iranului de a rămâne în acord – cereri precum menţinerea beneficiilor economice de care s-a bucurat Teheranul după semnarea acordului în 2015.

Însă Iranul şi-a manifestat scepticismul tot mai mare cu privire la faptul că acele ţări vor reuşi să combată efectele negative ale noilor sancţiuni americane aplicate împotriva Republicii Islamice – inclusiv prăbuşirea severă a rialului iranian şi retragerea multor companii occidentale din Iran pentru a nu deveni ţinte ale sancţiunilor – şi care afectează deja economia ţării.

De altfel, săptămâna trecută, Khamenei, a declarat că Iranul ar trebui să “anuleze” acordul, dacă acesta nu mai este în interesul naţional al ţării.