Kiev: Ţările NATO au început furnizarea de armament către Ucraina

Ministrul ucrainean al Apărării, Valeri Heletey
Ministrul ucrainean al Apărării, Valeri Heletey (Sergei Chuzavkov / AP)

Ţările NATO au început furnizarea de armament către Kiev astfel încât Ucraina să poată combate separatiştii pro-ruşi şi să-l ”oprească” pe preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat duminică ministrul ucrainean al Apărării, Valery Heletey, relatează Reuters.

Heletey a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că a discutat furnizarea de armament cu miniştrii apărării din NATO în timpul întâlnirilor bilaterale din cadrul summitului din Ţara Galilor de pe 4 şi 5 septembrie.

Oficialii NATO au declarat că nu vor trimite ”asistenţă letală” către Ucraina însă statele membre o pot face într-un mod individual.

La începutul acestei luni, un înalt oficial ucrainean a declarat că Ucraina s-a înţeles cu mai multe state membre ale alianţei privitor la furnizarea de armament şi consilieri militari. Patru dintre cele cinci ţări specificate, inclusiv Statele Unite, au negat afirmaţiile.

"Am ajuns la înţelegeri în timpul discuţiilor private, fără mass media, cu privire la ... acele arme de care avem nevoie în prezent”, a declarat Heletey, care a spus că Ucraina are nevoie de arme ”care îl pot opri pe Putin”.

”Nu am dreptul să dezvălui numele ţărilor care au încheiat un acord cu noi. Vă pot spune însă că acele arme sunt deja în drum spre noi – acest fapt este absolut adevărat, pot să v-o spun în mod oficial”, a declarat acesta.

Heletey a declarat că pe teritoriul ucrainean se află aproximativ 3.500 de soldaţi ruşi în timp ce alţi 25.000 de soldaţi sunt masaţi pe partea rusă a graniţei comune.

Moscova neagă acuzaţiile Kievului şi ale Occidentului potrivit cărora Rusia a trimis soldaţi şi tancuri în estul Ucrainei pentru a susţine separatiştii aflaţi într-un conflict cu forţele ucrainene, care s-a soldat cu peste 3.000 de decese.

Un armistiţiu negociat de delegaţiile Ucrainei, Rusiei, a separatiştilor şi a OSCE a intrat în vigoare în estul Ucrainei începând cu 5 septembrie.

Armistiţiul a rezistat în mare parte până acum, în ciuda violenţelor sporadice apărute în zonele mai aprinse ale conflictului precum Doneţk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe