Kievul va face apel pentru fonduri şi forţe de menţinere a păcii la summitul UE-Ucraina


Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. (Captură Foto)

În cadrul discuţiilor de nivel înalt ce vor începe astăzi la Kiev, Ucraina va insista la liderii europeni ca forţele de menţinere a păcii să patruleze în estul separatist al ţării şi va cere suport financiar suplimentar, susţine Yahoo News.

Liderul ucrainean pro-Vest Petro Poroşenko a făcut apel la liderii UE ca aceştia să “ofere semnale puternice de suport a Ucrainei şi a integrării sale europene în cadrul summitului”, care se va desfăşurat pe durata a doua zile.

“Părţile au convenit să continue coordonarea în arena internaţională în ceea ce priveşte oportunitatea dezvoltării unei misiuni sub auspiciile UE, pentru a facilita o rezolvare paşnică [a conflictului]”, a susţinut biroul lui Poroşenko într-o declaraţie.

Conflictul dintre trupele guvernamentale şi forţele pro-ruse, început cu un an în urmă, s-a soldat până acum cu peste 6.100 de morţi şi a forţat peste un milion de oameni să îşi părăsească locuinţele şi să fugă din calea violenţelor, conform ONU.

În ciuda unui acord de pace semnat în 12 februarie la Minsk, observatorii misiunii OSCE susţin că încă au loc schimburi de focuri de artilerie pe linia frontului precum şi deplasări de armament greu spre zona de conflict.

Summitul de astăzi din Kiev este primul de acest fel după intrarea în vigoare în 2014 a unui “acord de asociere” între UE şi Ucraina ce a fost încheiat după alungarea de la putere a fostului lider ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici.

În schimbul suportului furnizat în baza acordului, UE cere Ucrainei o serie de reforme pentru a face ordine în sectorul politic şi al afacerilor.

Printre măsurile luate în lunile recente, Kievul a lansat un nou organism anti-corupţie şi a adoptat legi pentru a-şi “curăţa” băncile.

Un oficial UE, care a cerut să nu fie numit, a declarat că delegaţia blocului european va cere Ucrainei să finalizeze în acest an reformele constituţionale, incluzând acorduri asupra statutului celor două regiuni separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk.

UE susţine suveranitatea teritorială a Ucrainei şi doreşte ca guvernul de la Kiev să îşi recâştige controlul deplin asupra graniţei sale estice în 2015.

De asemenea, UE speră să implementeze un acord de comerţ liber cu Ucraina până la sfârşitul acestui an, în ciuda obiecţiilor Rusiei, adaugă Yahoo News.

Pentru a realiza toate acestea, liderii ucraineni susţin că au nevoie de forţe de menţinere a păcii şi de arme. Occidentul are reţineri în a înarma Kievul de teama amplificării conflictului separatist.

În ceea ce priveşte trupele de menţinere a păcii, “UE a primit scrisori privind lansarea unei misiuni”, a declarat oficialul. “Studiem aceste propuneri în detaliu”, a afirmat acesta, adăugând că blocul european nu vede niciun motiv pentru a înlocui observatorii OSCE care monitorizează în prezent regimul de încetare a focului.

Marţi, liderii ucraineni îşi vor prezenta reformele lor economice către guvernele străine.

Bruxelles-ul a anunţat săptămâna trecută o plată de 250 de milioane de euro sub formă de împrumuturi, ridicând la 1,6 miliarde de euro pachetul său total de ajutoare financiare pentru economia afectată a Ucrainei.

Poroşenko a declarat vineri că donatorii internaţionali au promis 2 miliarde de euro sub forma unor investiţii suplimentare ce vor ajuta la reconstruirea regiunii Donbas răvăşită de război.

Pentru a implementa pe deplin acordul de încetare a focului şi pentru a stabiliza regiunile separatiste, Poroşenko a declarat într-un interviu televizat că ţara sa are nevoie în primul rând de securitate, susţine Yahoo News.

“Vom începe imediat să atragem investiţii în Donbas, după finalizarea primei faze de securitate legată de retragerea armelor grele şi desfăşurarea primelor alegeri corecte”, a declarat liderul ucrainean.

Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova de implicare directă în acest conflict şi că ajută separatiştii pro-ruşi cu soldaţi şi arme. Kremlinul continuă să nege cu tărie aceste acuzaţii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.