Kim Jong-un îi dă cu tifla lui Putin anulându-şi participarea la Parada Victoriei din Moscova

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a anulat o vizită rară plănuită în afara Coreei de Nord, evitând un eveniment ce va fi găzduit de preşedintele rus Vladimir Putin, susţine publicaţia The Independent.

Dictatorul a anunţat iniţial că va călători la Moscova pentru a participa în 9 mai la ceremoniile care marchează cea de-a 70-a aniversare a sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial şi a înfrângerii Germaniei naziste, dar acum va rata parada organizată de Ziua Victoriei.

Conform NBC News, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus a confirmat faptul că liderul nord-coreean va lipsi de la eveniment. „El [Kim] a decis să rămână în Phenian”, a declarat Dmitri Peskov, adăugând că „această decizie este legată de problemele interne ale Coreei [de Nord].”

Această decizie ar putea fi o lovitură puternică pentru relaţiile diplomatice dintre cele două ţări, Kim numărându-se printre cei doar 26 de lideri mondiali care au acceptat invitaţia la acest eveniment – o sărbătoare majoră în calendarul rusesc.

Luna trecută, mass media de stat nord-coreeană a declarat că Rusia şi Coreea de Nord au declarat un “an al prieteniei” pentru 2015, accentul punându-se pe îmbunătăţirea relaţiilor culturale şi comerciale.

Parada de la Moscova ar fi fost prima vizită a lui Kim în străinătate în calitatea oficială de lider al Coreei de Nord.

Ţinând cont de nivelul de izolare şi secretism ce învăluie Coreea de Nord, este dificil să se speculeze la ce fel de “probleme interne” s-a referit Peskov.

Dar conform serviciilor secrete sud-coreene, Kim a ordonat executarea a cincisprezece oficiali de rang înalt ca parte a unei acţiuni de epurare. Cei cincisprezece au fost acuzaţi de comiterea mai multor presupuse crime şi infracţiuni, a adăugat The Independent.

Experţii de la Universitatea pentru Studii privind Coreea de Nord, cu sediul la Seul, au sugerat că acţiunile lui Kim sunt acţiunile unui tânăr dictator care se chinuie să exercite un control deplin asupra regimului său, călcând într-o oarecare măsură pe urmele tatălui şi predecesorului său, Kim Jong-il.

O altă personalitate politică care va lipsi la parada din 9 mai este premierul japonez Shinzo Abe, care l-a anunţat pe liderul rus că nu va da curs invitaţiei sale la evenimentul din Moscova, invocând programul încărcat din această perioada. Ambasadorul japonez în Rusia, Chikahito Harada, va reprezenta Japonia la ceremonii în numele premierului Abe.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe