Kissinger: Occidentul ar trebui să susţină o implicare agresivă directă în străinătate

Henry Kissinger, fost secretar de stat american şi unul dintre eminenţele cenuşii ale Ordinii Mondiale, a sugerat că SUA şi Europa ar trebui să susţină o implicarea agresivă directă în zone ale lumii de care nu aparţin şi să depună eforturi pentru a ţine sub control zone de pe glob.
Henry Kissinger
Henry Kissinger (Molly Riley-Pool/Getty Images)

Într-un articol recent scris pentru CapX, care a atras atenţia după câteva zile, Kissinger a prezentat o serie de răspunsuri cu privire la “provocările” cu care se confruntă “lumea transatlantică” – alianţa dintre Europa de Vest şi SUA.

În opinia lui Kissinger, provocările - unele ar avea “consecinţe pentru viitoarea ordine mondială” - implică Rusia, China, Orientul Mijlociu şi relaţiile care se formează între Europa de Vest şi SUA.

Fostul secretar de stat american a declarat că, de la Pacea de la Westfalia din 1648, ordinea mondială “s-a bazat pe noţiunea suveranităţii statelor, garantată printr-un echilibru de putere între numeroase entităţi”. Dar, a adăugat Kissinger, lumea “se confruntă acum cu concepte de ordine preluate din diferite experienţe istorice şi culturale, care implică viziuni religioase de dimensiuni continentale sau universale”.

În cazul fiecărei “provocări”, Kissinger a întrebat dacă “aceste probleme urmează să fie rezolvate prin principiile statului-naţiune sau prin noile concepte mai globalizate”. În esenţă, el a amânat răspunsul până la sfârşitul articolului său.

Rusia: cooperare sau constrângere?

“Provocarea rusă... se concentrează pe Ucraina şi Siria”, a scris Kissinger.

“Este cea mai înţeleaptă cale să facem presiuni asupra Rusiei, şi dacă este necesar să o pedepsim, până când aceasta acceptă viziunile Occidentului cu privire la ordinea sa internă şi globală? Sau e mai bună varianta unui proces politic care trece peste, sau cel puţin reduce, înstrăinarea reciprocă în vederea realizării unui concept convenit de ordine mondială?”

China şi noul său Drum modern al Mătăsii - implicaţii pentru Occident

În ceea ce priveşte China, Kissinger a evidenţiat în mod special “Iniţiativa Centura şi Drumul” mătăsii, a preşedintelui chinez Xi Jinping, despre care a declarat că, în esenţă, “va schimba centrul de gravitate al lumii din Atlantic spre teritoriul Euroasiatic”.

Îndeplinind acestă iniţiativă, a adăugat Kissinger, China ar remodela ordinea internaţională pentru a o face “compatibilă cu experienţa sa istorică, cu creşterea puterii sale şi cu viziunea sa strategică”.

Apoi, el a întrebat: cum vor răspunde SUA şi Europa la o astfel de remodelare a ordinii mondiale?

Daesh şi lumea occidentală

Kissinger a pus laolaltă Siria, Irakul, Libia şi Yemenul pentru a face o afirmaţie dură: “au încetat să mai funcţioneze ca [state] suverane”.

În cazul Irakului şi Siriei, deşi a neglijat rolul SUA în starea actuală a celor două state, Kissinger a părut să meargă chiar mai departe, sugerând că teritoriul suveran al celor două ţări, care în prezent este ocupat de grupul jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS sau Daesh) va putea fi confiscat după ce grupul este eliminat.

“Majoritatea puterilor non-ISIS – inclusiv Iranul şiit şi principalele state sunite – au convenit asupra necesităţii de a-l distruge”, a declarat el despre Daesh. “Dar cine va moşteni teritoriul [grupului jihadist]? O coaliţie de suniţi? Sau o sferă de influenţă dominată de Iran?”

“Răspunsul”, a adăugat el, “este ambiguu”.

Dar, în ciuda afirmaţiilor că teritoriul ocupat de Daesh în Irak şi Siria va fi liber pentru a fi “moştenit” de oricine, maniera în care Kissinger şi-a exprimat argumentul ar putea căpăta înţelesul că Occidentul ar trebui să menţină Daesh cel puţin parţial în viaţă pentru a contracara alte părţi.

O altă afirmaţie controversată, dată fiind campania de presă de care a avut parte grupul terorist şi acţiunile deosebit de brutale pe care se afirmă că le-a comis Statul Islamic.

Alte şocuri. “SUA nu mai conduce NATO”

Kissinger, despre care se ştie că ocazional oferă servicii de consiliere preşedintelui american Donald Trump, a precizat că natura relaţiei dintre Europa şi SUA manifestată în cooperarea din sânul NATO s-a schimbat, de asemenea.

SUA, a menţionat el, nu mai conduce membrii europeni ai alianţei militare vestice aşa cum a făcut-o în timpul Războiului Rece, adăugând că prea mulţi europeni sunt de părere că trebuie explorate alternative.

Redefinirea atlantismului

Kissinger şi-a finalizat articolul citând un sfat al fostului premier britanic Margaret Thatcher privind abordarea acestor provocări: un atlantism redefinit.

El a adăugat însă că “în prezent suntem într-un punct şi mai tensionat” decât cel din timpul mandatului premierului Thatcher.