Kissinger: Putin calculează la rece interesul naţional al Rusiei

Henry Kissinger la Woodrow Wilson Center, Washington, la o conferinţă despre creşterea puterii militare a Chinei, octombrie 2012
Henry Kissinger la Woodrow Wilson Center, Washington, la o conferinţă despre creşterea puterii militare a Chinei, octombrie 2012 (Alex Wong/Getty Images)

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, defineşte şi apără în mod clar interesele naţionale ale ţării sale, despre care crede, în mod justificat, că are unele caracteristici unice, a opinat fostul Secretar de Stat Henry Kissinger într-un interviu acordat CBS News.

Kissinger, 93, este considerat de unii patriarhul diplomaţiei americane, iar de alţii criminal de război, în ciuda premiului Nobel pe care l-a primit pentru negocierea păcii din Vietnam.

Controversatul personaj din umbră al diplomaţiei americane a ultimei jumătăţi de deceniu, pe care unele voci l-au acuzat chiar de apartenenţă la KGB, s-a întâlnit cu Vladimir Putin de mai multe ori. Kissinger, care a efectuat chiar în februarie o vizită la Moscova, a declarat că liderul rus este "un om cu strânse legături, legături intrinseci, cu istoria Rusiei, aşa cum o înţelege el".

"Este un om care calculează la rece interesul naţional al Rusiei, şi care consideră, probabil pe drept, că ţara sa are unele caracteristici unice" a spus Kissinger, care a deţinut funcţia de consilier de securitate naţională şi sub preşedinţii Richard Nixon şi Gerald Ford.

Vorbind despre Donald Trump, Kissinger l-a numit "un fenomen pe care străinătatea nu l-a mai văzut", dar a subliniat că preşedinţii nou aleşi reprezintă "oportunităţi extraordinare". "Cred că are şansa de a deveni un preşedinte strălucit în istorie" a mai declarat fostul secretar de stat.

Vladimir Putin a stârnit îngrijorare în Occident atunci când, în 2005, a afirmat că "dezintegrarea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX". Rusia, devenită Uniunea Sovietică sub conducerea guvernelor bolşevice şi comuniste, a implementat şi apoi exportat comunismul - o ideologie distructivă responsabilă pentru moartea a cel putin 150 de milioane de persoane în secolul trecut.

Kissinger este de părere că instinctele lui Trump, pe care le-a numit "o formă diferită de analiză decât cea academică, precum a mea" l-au împins să ridice probleme de o mare importanţă. "Iar dacă sunt adresate bine, acest lucru poate genera rezultate foarte bune".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe