Klaus Iohannis: Integrarea în UE depinde de moldoveni şi nu de noi

Preşedintele României la întrevederea cu Pavel Filip a reconfirmat întreaga susţinere pentru parcursul european al RM şi a încurajat Guvernul moldovean să continue realizarea reformelor.
Pavel Filip şi Klaus Iohannis
Pavel Filip şi Klaus Iohannis (gov.md)

În marja Summit-ului Parteneriatului Estic, care se desfăşoară în aceste zile la Bruxelles, prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a discutat vineri cu Preşedintele României, Klaus Iohannis.

Potrivit Guvernului, interlocutorii ar fi abordat o serie de chestiuni actuale de pe agenda relaţiilor bilaterale moldo-române, subiecte ce ţin de dialogul politic bilateral şi agenda europeană a Republicii Moldova.

În context, părţile ar fi discutat despre oportunitatea lansării unei noi etape în procesul de apropiere a Republicii Moldova de UE, cu prilejul viitoarei Preşedinţii a României la Consiliul UE, preconizată pentru prima jumătate a anului 2019.

Preşedintele României Klaus Iohannis a reconfirmat întreaga susţinere pentru parcursul european al R. Moldova şi a încurajat Guvernul de la Chişinău să continue realizarea reformelor care au ca scop modernizarea ţării şi creşterea calităţii nivelului de viaţă al moldovenilor.

„Dacă acest parcurs va însemna integrare în Uniune sau altceva, depinde evident de moldoveni şi nu de noi în România. Dar noi suntem dispuşi să continuăm sprijinul în sensul dorit evident de Republica Moldova, cu speranţa totuşi că acest parcurs va fi unul european”, a declarat Iohannis presei, după întâlnirea cu Filip, precizând că va veni la Chişinău „când va fi vremea potrivită”.

Menţionăm că prim-ministrul Pavel Filip a declarat, în cadrul şedinţei plenare a celui de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic (PaE), că Republica Moldova rămâne ferm determinată în realizarea reformelor şi a Acordului de Asociere RM-UE, iar autorităţile de la Chişinău în colaborare cu Uniunea Europeană s-ar concentra pe identificarea noilor surse de creştere economică prin stimularea businessului mic şi mijlociu şi atragerea investiţiilor. Totodată, în plan multilateral şi regional, R. Moldova mizează pe iniţiative precum reducerea tarifelor pentru roaming şi armonizarea pieţelor digitale, modernizarea reţelelor de transport, dar şi implementarea proiectelor de interconectare energetică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe