Klaus Iohannis l-a propus pe Eduard Hellvig la şefia SRI

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (ROBERT GHEMENT/AFP/Getty Images)

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că l-a propus pe liberalul Eduard Hellvig pentru funcţia de şef al Serviciului Român de Informaţii.

O eventuală numire a lui Hellvig, personaj care l-a susţinut îndeaproape pe actualul şef al statului în campania prezidenţială, ar pune capăt interimatului intens contestatului general Florian Coldea, devenit şef al SRI după demisia lui George Maior.

"După cum ştiţi, ambele servicii secrete au rămas, în ultima perioadă, fără directori, atât SRI, cât şi SIE, din motive diferite. În ultimele săptămâni, datorită unor evoluţii în viaţa politică şi în mediul public, SRI a fost de foarte multe ori în atenţia publicului. Am considerat că, în această perioadă, e nevoie ca la SRI să existe o echipă completă pentru a instaura calmul necesar acolo.", a declarat Klaus Iohannis, citat de Realitatea TV.

Preşedintele a mai adăugat că înainte de a anunţa nominalizarea lui Hellvig a avut o serie de întâlniri cu liderii partidelor politice parlamentare cărora le-a adus la cunoştinţă intenţia sa.

"De asemenea, am vorbit cu cei doi preşedinţi - preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor. Probabil, în cursul săptămânii viitoare, Parlamentul va lua în dezbatere această chestiune.", a adăugat şeful statului.

Preşedintele a mai precizat că nu a dorit să facă nominalizările pentru SRI şi SIE împreună şi că nominalizarea pentru şefia Serviciului de Informaţii Externe va fi făcută "la momentul potrivit".

"Atunci când m-am gândit la o persoană pe care s-o propun pentru funcţia de director la SRI, am căutat pe cineva care este pregătit pentru o astfel de poziţie, care are pregătirea şi energia necesare, care cunoaşte actorii politici, care are suficiente cunoştinţe despre activitatea SRI şi care e o persoană care vine să aducă calmul necesar în acest spaţiu. Pe de altă parte,am căutat o persoană care pentru mine reprezintă garanţia unui parcurs de modernizare şi europenizare şi pentru SRI. SRI a câştigat foarte mult ca imagine publică în ultimii ani, a avut rezultate notabile şi s-au făcut progrese semnificative. Toate acestea trebuie să fie duse mai departe de cel care va fi director SRI şi am convingerea că Hellvig va face acest lucru.", a adăugat preşedintele.

La rândul său, proaspătul nominalizat, s-a declarat onorat de alegerea lui Iohannis: "Sunt onorat de încrederea pe care mi-a acordat-o Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, prin nominalizarea pentru funcţia de director al Serviciului Roman de Informaţii. Sper ca, la rândul lor, membrii Parlamentului mă vor considera potrivit pentru a îndeplini această responsabilitate."

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis este cel care propune, potrivit legii, un viitor şef al SRI, care ulterior va fi audiat în cadrul comisiei însărcinate să exercite controlul parlamentar asupra activităţii serviciului. După ce trece de comisie, viitorul şef al SRI trebuie să fie numit de Parlament, unde PSD şi aliaţii săi deţine încă majoritatea.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook