Klaus Iohannis rezonează cu PSD-ul: legislaţia privind incompatibilitatea aleşilor locali ar trebui schimbată

Victor Ponta şi Klaus Iohannis
Victor Ponta şi Klaus Iohannis (Ioana Florea Nuţ)

Declarat incompatibil de ANI pe vremea când a fost primar al Sibiului, preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis aleşilor locali, mulţi dintre ei aflaţi într-o situaţie similară cu cea în care s-a aflat şi el cândva, un mesaj prin care susţine necesitatea schimbării legislaţiei, afirmând că aceasta este neclară şi afectează activitatea administraţiilor. Ca şi exemplu de neclaritate, şeful statului a citat incompatibilităţile.

Potrivit Gândul.info, cu prilejul Adunării Generale a Asociaţiei Oraşelor din România, organizată vineri, şeful statului le-a transmis aleşilor locali, prin intermediul unui mesaj citit de însuşi şeful Cancelariei prezidenţiale Dan Mihalache, că "este necesar ca forul legislativ să asigure un cadru care să permită o funcţionare eficientă a administraţiei."

După ce afirma că, pentru funcţionarii publici, indiferent cât de slab remuneraţi ar fi, respectarea legii nu este opţională şeful statului adaugă însă că legislaţia este neclară şi afecteza capacitatea administraţiei publice de a lucra în serviciul comunităţii:

"Este necesar şi ca forul legislativ să asigure un cadru legal care să permită o funcţionare eficientă a administraţiei. Lipsa de claritate a legislaţiei, cum este, spre exemplu, cazul celei privind incompatibilităţile, afectează administraţia şi capacitatea sa de a lucra în serviciul comunităţii”, se arată în mesajul prezidenţial.

Reamintim că legea care a generat fenomenul incompatibilităţilor - legea 161/2003 - prevede la articolului 87, lit f că funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional este incompatibilă cu funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean.

Într-una din situaţiile prevăzute la acest articol se afla şi Iohannis, declarat incompatibil de ANI pe motiv ca în timp ce era primar al Sibiului a făcut parte, printre altele, din Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă Canal.

Potrivit unor surse citate de gândul.info, legea 161/2003 le-ar fi "cauzat" probleme cu ANI altor 1200 de aleşi locali, unii dintre aceştia probabil prezenţi la evenimentul de vineri, unde Iohannis a transmis mesajul că legislaţia este neclară iar forul legislativ ar trebui să asigure un cadru legal mai adecvat.

Ideea nu este nouă, în 2013, Iohannis acuzând ANI că lucrează pe bandă rulantă şi afirmând că modificarea legii 161/2013 "este obligatorie.

"ANI lucrează pe bandă rulantă. Părerea mea este că trebuia să mai aştepte un pic, dar, dacă au pus tunurile pe primari, treaba lor de ce au făcut-o, dar şi astfel de instituţii trebuie să lucreze rezonabil. Dacă m-au declarat pe mine şi pe preşedintele Căncescu (Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov - n.r.) e ok. Trebuiau să aştepte puţin să vadă ce spun şi instanţele în această chestiune şi, dacă instanţele spun că nu suntem incompatibili, puteau să se oprească, iar,dacă instanţele spun că Iohannis şi Căncescu sunt marii şmecheri în ţara românească, atunci să continue", declara Iohannis în iulie 2013.

Klaus Iohannis a câştigat ulterior acestei declaraţii procesul în care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) îl acuza de incompatibilitate însă opinia sa despre legea 61/2013 pare să nu se fi schimbat, "rezonând" în acest domeniu cu PSD, care a încercat modificarea legii în Parlament, prin diferite metode.

Articolul original poate fi citit aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.