Kliciko, criticat în Germania, după ce a solicitat Berlinului 'know-how-ul' ridicării unui zid la graniţa cu Rusia

Primarul Kievului, fostul campion mondial la box Vitali Kliciko.
Primarul Kievului, fostul campion mondial la box Vitali Kliciko. (Joerg Koch / Getty Images)

Primarul Kievului, fostul campion mondial la box Vitali Kliciko, este ţinta unor critici în presa germană, după ce, cu ocazia vizitei sale recente la Berlin, a cerut autorităţilor germane să împărtăşească Ucrainei - care intenţionează să construiască un zid la graniţa sa de est cu Rusia - 'know-how-ul' despre o astfel de fortificaţie, o aluzie la Zidul Berlinului, după cum a informat agenţia ucraineană de presă TimeUa.

Purtătorul de cuvânt al lui Kliciko, liderul partidului Udar (centrist), a atribuit 'incidentul' cunoaşterii insuficiente a limbii germane.

Prezent în capitala germană la invitaţia Fundaţiei Konrad Adenauer, Kliciko, considerat un politician moderat, a declarat presei că Ucraina este interesată atât de construcţia şi finanţarea zidului la graniţa cu Rusia, cât şi de know-how-ul german pentru acest proiect. De altfel, el a cerut ajutor Germaniei la construcţia sistemului fortificat la frontiera dintre Ucraina şi Rusia.

Declaraţia fostului pugilist, actual primar al Kievului, a nedumerit multă lume în Germania, având în vedere că Berlinul a fost timp de decenii separat de un zid, care a provocat moartea multor germani înainte de căderea comunismului. Unele ziare germane au criticat cu asprime aceste declaraţii.

Un purtător de cuvânt al lui Kliciko a explicat ulterior că acesta a fost greşit înţeles din cauza cunoştinţelor precare de limbă germană pe care fostul pugilist nu o stăpâneşte. Politicianul ucrainean ar fi dorit să spună, de fapt, că pentru Ucraina este extrem de valoroasă experienţa Germaniei de după căderea Zidului Berlinului, a spus el.

În timpul cursei prezidenţiale, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promis un sistem fortificat la graniţa cu Rusia, în pas cu cea mai înaltă tehnologie militară, scrie Der Spiegel. Declaraţiile lui Poroşenko contrazic estimările costurilor proiectului făcute de guvernatorul Dnepropetrovskului, Igor Kolomoiski, un oligarh controversat, despre care se crede că ar trebui să aibă idee despre astfel de cheltuieli. Kolomoski evocase un cost total de 100 milioane de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 50 de euro pe metru pătrat. Din aceşti bani, Kolomoiski ar putea să sădească un strat de flori la Dnepropetrovsk, nu să construiască fortificaţii de frontieră, mai scriu ziariştii germani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe