Kovesi a prelungit mandatele a patru procurori-sefi din DNA

Seful Ministerului Public, Laura Codruta Kovesi.
Seful Ministerului Public, Laura Codruta Kovesi. (www.mpublic.ro)

Procurorul general Codruta Kovesi a delegat in functiile de conducere pe procurorii-sefi din Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Doru Tulus, Mircea Zarie, Carmen Galca si Romeo Balan, carora le expira mandatele luni, 22 septembrie, informeaza surse oficiale.

Doru Tulus este seful Sectiei de Combatere a Infractiunilor Conexe Faptelor de Coruptie, Mircea Zarie si Carmen Galca sunt adjunctii lui Daniel Morar, iar Romeo Balan este seful Sectiei Militare din DNA.

In lipsa unor propuneri de nuimire in functie, Codruta Kovesi i-a delagat in posturi pe cei patru, pentru 90 de zile, informeaza surse judiciare.

In urma sedintei din 18 septembrie a Consiliului Superior al Magistraturii, intrebata daca ii va mentine in functii pe cei patru procurori-sefi si daca a avut consultari cu ministrul Justitiei Catalin Predoiu asupra faptului ca mandatele acestora expira in 22 septembrie, Kovesi a afirmat ca nu a avut convorbiri pe aceasta tema cu seful Ministerului Justitiei si ca va proceda asa cum o face in toate cazurile, adica ii va delega in functii pe procurorii-sefi avand in vedere ca le expira mandatele si ca nu s-au facut propuneri de numire.

Cei patru procurori sefi au fost numiti prin decret prezidential in 22 septembrie 2005.

"Nu am avut eu consultari cu ministrul Justitiei. Dansul a declarat in mod constant ca, in cazul in care va face propuneri in functii de conducere, va consulta si procurorul general", a afirmat Kovesi.

In ceea ce-i priveste pe procurorii-sefi ale caror mandate expira in 22 septembrie, Condruta Kovesi a spus ca "pentru asigurarea stabilitatii si continuitatii in managementul DNA va proceda la delegarea in functie a celor care au detinut aceste functii de conducere".

"Este o practica pe care o uzitam cu toate unitatile de Parchet. Atunci cand expira mandatele celor care detin functii de conducere, pana la organizarea unui concurs sau pana la o alta propunere delegam intotdeauna pe cei care au detinut aceste functii. Singurele exceptii au fost cand cel care a detinut functia de conducere si-a depus cerere de pensionare sau nu a mai dorit sa exercite aceasta fucntie", a declarat procurorul general al Romaniei.

Totodata, Kovesi a aratat ca, in masura in care persoanele carora le expira mandatele isi vor exprima consimtamantul in acest sens, ele vor fi delegate in continuare in functii.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, anunta, in 11 august, ca propune pentru sefia Directiei Nationale Anticoruptie pe procurorul Monica Serbanescu, iar pe Daniel Morar pentru postul de Inalt Reprezentant al Ministerului Justitiei la Bruxelles sau pentru cel de adjunct al DNA. Daniel Morar a refuzat oferta ministrului Predoiu.

In aceeasi zi, procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, l-a delegat pe Daniel Morar pentru inca trei luni in functia de procuror sef al DNA, timp in care se asteapta numirea noul sef al Directiei.

Delegarile pentru functiile de procuror sef sunt facute pentru cel mult de 90 de zile, putand fi prelungite pana la maximum 180 de zile, potrivit legii.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, in 5 septembrie, cu patru voturi "impotriva" si trei "pentru", numirea in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a Monicai Serbanescu.

Potrivit procedurii, dupa obtinerea unui aviz consultativ din partea CSM, propunerea ministrului Justitiei privind numirea procurorului sef la DNA este transmisa presedintelui, care da solutia decisiva.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a inaintat, in 15 septembrie, presedintelui Traian Basescu propunerea de numire a Monicai Serbanescu in functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Potrivit unui comunicat postat, pe site-ul MJ, propunerea catre presedintele Basescu "este insotita de avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii, emis in urma interviului sustinut in fata Sectiei de procurori, care s-a pronuntat negativ, cu patru voturi impotriva si trei in favoare, precum si de documentatia de sustinere aferenta".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne