Kovesi: Au avut loc atacuri incredibile - de la calomnii, până la angajarea unor firme specializate în intimidare

Întregul sistem de justiţie s-a confruntat cu atacuri incredibile, pornind de la dezinformări calomnioase până la angajarea unor firme specializate în acţiuni de intimidare, a tras un semnal de alarmă şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)

Anul 2016 a fost unul dificil, caracterizat prin provocări legislative şi atacuri fără precedent la adresa activităţii şi a procurorilor DNA, a atras atenţia joi, la prezentarea raportului de activitate pentru anul trecut, procurorul-şef al agenţiei anticorupţie Laura Codruţa Kovesi.

"Activitatea DNA în 2016 a fost influenţată major de prevederile declarate neconstituţionale. Am fost nevoiţi să facem eforturi mari pentru reorganizarea activităţii şi realocarea resurselor umane. Durata de soluţionare a cauzelor penale a crescut considerabil. Aceasta, în condiţiile în care un procuror din DNA are în medie peste 100 de dosare de soluţionat în acelaşi timp. Acestea este motivul pentru care uneori soluţionăm cauze vechi", a declarat Kovesi, citată de Agerpres.

Potrivit şefei DNA, 2016 a fost anul în care atacurile la adresa sistemului judiciar, dar şi la adresa DNA, au fost fără precedent.

"Întregul sistem de justiţie s-a confruntat cu atacuri incredibile, pornind de la dezinformări calomnioase până la angajarea unor firme specializate în acţiuni de intimidare. Dar noi suntem magistraţi şi am răspuns în limitele statutului de magistrat, cu instrumentele instituţionale pe care le avem la îndemână. Am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii care şi-a îndeplinit rolul constituţional de garant al independenţei justiţiei şi a reacţionat ferm la toate atacuri şi dezinformări", a subliniat Kovesi.

Deşi susţine că respectă libertatea de opinie, şefa DNA a atras atenţia că nu trebuie neglijat fenomenul informaţiilor false care schimbă percepţia unor realităţi şi poate afecta grav credibilitatea şi încrederea, inclusiv în sistemul de Justiţie.

"Noi suntem procurori. Noi doar aplicăm legea. Bună, rea, legea o face societatea prin organele sale reprezentative. Noi doar ne dorim să fim consultaţi în mod real cu privire la modificările legislative care ne privesc activitatea. Nu credem că sunt necesare modificări ale legislaţiei care pot influenţa eficienţa investigaţiilor anticorupţie. Nu credem că sunt necesare dezincriminări ale unor infracţiuni care cauzează pagube de sute de milioane de euro anual. Nu credem că sunt necesare modificări ce aduc atingere independenţei şi statutului magistraţilor", a punctat Kovesi.

În acelaşi timp, procurorul şef al DNA a explicat că trebuie să aibă reacţie atunci când sunt modificări legislative ce vizează legi atât de importante cum sunt Codul penal şi Codul de procedură penală.

"Mai ales atunci, când astfel de modificări sunt făcute, peste noapte, fără consultare şi fără studiu de impact. Dar, în aceste zile, am simţit cu toţii că facem parte dintr-un sistem judiciar responsabil şi matur, când a existat o voce unitară a justiţiei care a respins astfel de modificări. Consiliul Superior al Magistraturii, procurorul general, instanţele şi parchetele au reacţionat unitar pentru că stabilitatea legislativă şi instituţională este vitală pentru a fi eficienţi", a afirmat Kovesi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne