Kovesi, ca şi numită procuror-şef european (surse)

Laura Codruta Kovesi
Laura Codruta Kovesi (Florin Chirila/Epoch Times)

Laura Codruţa Kovesi e ca şi aleasă la şefia Parchetului European. Surse din conducerea Parlamentului European au confirmat pentru Ziare.com că fosta şefă a DNA România rămâne candidatul unic al PE pentru funcţia de procuror-şef european, urmând ca, în cursul zilei de joi, cel mai probabil, preşedintele Parlamentului să şi emită un comunicat în acest sens.

Potrivit sursei citate, conferinţa preşedinţilor PE a decis ca, înainte de întâlnirea informală a miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne care va avea loc la Helsinki în perioada 18-19 iulie, Parlamentul European să transmitea un mesaj de reconfirmare a sprijinului pentru Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror şef al Parchetului European.

Această confirmare vine după ce au apărut informaţii cum că ar trebui să se constituie noi echipe de negociere între PE şi Consiliul UE pentru ocuparea acestei funcţii. Asta nu schimbă însă cu nimic mandatul pentru Kovesi, susţine conducerea PE.

Reamintim că fosta şefă a DNA rămăsese în competiţie cu reprezentantul Franţei. Franţa a decis însă să o sprijine pe Kovesi, a anunţat marţi Dacian Cioloş, liderul grupului parlamentarilor europeni Renew Europe.

"Guvernul francez va informa Consiliul în viitorul apropiat că a decis să o sprijine pe Laura Codruţa Kovesi", a susţinut Dacian Cioloş, citând ceea ce a numit "informaţii recente".

Potrivit Politico-eu, totodată, un oficial francez apropiat de Macron a confirmat că Parisul intenţionează să o sprijine pe Kovesi.

Anterior, Financial Times a scris, de asemenea, că Franţa o susţine pe fosta şefă DNA România la funcţia de procuror-şef european, în ciuda faptului că are un candidat propriu. Potrivit FT, decizia Franţei de a o susţine pe Laura Codruţa Kovesi vine după ce Emmanuel Macron a ieşit triumfător de la negocierile de luna trecută privind poziţiile de conducere din Uniunea Europeană, inclusiv pentru conducerea Băncii Centrale Europene, post ce îi revine franţuzoaicei Christine Lagarde, arată Digi24.ro.

Un oficial francez de rang înalt a declarat sub protecţia anonimatului că schimbarea de atitudine în privinţa Parchetului UE a venit din nevoia de echilibru geografic pentru poziţiile superioare ale UE, căci Estul Europei nu a primit niciuna. Nu în ultimul rând, sprijinul Franţei vine şi ca un angajament al sprijinirii statului de drept şi al eforturilor făcute de Laura Codruţa Kovesi în acest sens, în România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne