Kovesi, despre fenomenul OUG 13: Nu-mi doresc să vorbesc la trecut despre lupta anticorupţie

Şefa DNA a aflat despre adoptarea OUG 13 de la televizor, chiar în timp ce muncea de zor, împreună cu alţi doi procurori, la redactarea punctului de vedere asupra ordonanţei, pe care Iordache li-l ceruse, se vede treaba, inutil.
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)

Deşi ministrul Justiţiei i-a promis ferm, după instalarea în post, că nu va face modificări ale legislaţiei penale fără să le discute în sistem, şefa DNA a aflat despre OUG 13 de la televizor.

Un coleg ne-a dat telefon şi ne-a zis: 'Uitaţi-vă la televizor'. Şi am deschis televizorul, era marţi noaptea, am văzut titlul 'Breaking News - Ordonanţa privind modificarea Codului penal, adoptată' şi în primă fază am fost convinsă că jurnalistul n-a înţeles corect (...) eu aveam în faţă solicitarea ministrului Justiţiei de a emite un punct de vedere prin CSM", a declarat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, preluată de ştiri.tvr.ro, pentru Radio România Actualităţi

Dacă ne gândim bine era chiar marţi, chiar pe vremea aceasta, când eram la birou şi am primit un mail foarte important şi anume un proiect de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală. (...) Noi l-am primit seara târziu pe mail, am deschis mailul, am citit, după prima citire prima reacţie a fost 'este foarte grav', am dat mailul tuturor colegilor din DNA şi a fost interesant că am văzut termenul în care puteam să facem punctul de vedere - era până la 9 dimineaţa a doua zi.

Şi ne-am întrebat care e urgenţa să stăm toată noaptea să scriem un punct de vedere pentru a fi gata dimineaţa la prima oră. Şi, sigur, în timp ce scriam împreună cu alţi doi colegi punctul de vedere un alt coleg ne-a dat telefon şi ne-a zis: 'Uitaţi-vă la televizor'. Şi am deschis televizorul, era marţi noaptea, am văzut titlul 'Breaking News - Ordonanţa privind modificarea Codului penal, adoptată' şi în primă fază am fost convinsă că jurnalistul n-a înţeles corect, probabil era înaintată pentru a fi discutată a doua zi în guvern, pentru că eu aveam în faţă solicitarea ministrului Justiţiei de a emite un punct de vedere prin Consiliul Superior al Magistraturii. Am schimbat postul şi de fapt am constatat că ordonanţa fusese adoptată", a povestit procurorul şef al DNA.

În cadrul interviului acordat jurnalistului Gabriel Basarabescu la fix o săptămână de la adoptarea OUG 13, şefa DNA a mai precizat că, în aceste zile, nu şi-a dorit decât ca la fiecare reuniune profesională la care merge cu colegii din alte ţări să le vorbească la timpul prezent, să le spună "uitaţi ce facem noi, România, în lupta cu corupţia".

"Nu-mi doresc să vorbesc la trecut şi să spun uitaţi ce făceam noi în România", a subliniat Kovesi.

Şefa DNA a mai declarat că, în acest moment, procurorii anticorupţie nu îşi doresc decât să fie lăsaţi să facă ce au început şi a precizat că lupta cu corupţia este dusă nu doar de DNA ci de mii şi mii de oameni cinstiţi.

În acest moment nu ne dorim decât să fim lăsaţi să facem ceea ce am început. Şi nu singuri. Pentru că această luptă cu corupţia nu este dusă doar de DNA. Această luptă cu corupţia nu este dusă doar de sistemul judiciar. Este dusă de mii şi mii de oameni cinstiţi din România (...) toată societatea românească contribuie în a lupta cu corupţia în România. Noi, ca procurori în DNA, vrem să facem investigaţii şi vrem ca actualul cadru legislativ pe care noi îl avem şi care s-a dovedit util în ultimii ani să-l păstrăm şi să putem să ne continuăm activitatea", a subliniat Laura Codruţa Kovesi.

Întrebată despre felul în care R. Moldova şi Bulgaria privesc lupta anticorupţie de la noi, şefa DNA a ţinut să arate că instituţia pe care o conduce a devenit un furnizor de bune practici în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne