Kovesi, despre ordonanţele pregătite de PSD: "De ce se lucrează în secret, de ce se lucrează noaptea?"

Procurorul-şef al DNA a criticat modul lipsit de transparenţă în care Guvernul Grindeanu şi, în speţă, ministrul Justiţiei, vor să modifice Codul Penal fără dezbateri şi fără consultarea factorilor interesaţi.
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri, la Europa FM, că se îndoieşte de buna-credinţă a ministrului Justiţiei, Florin Iordache, după ce Ministerul acestuia a elaborat, fără consultări, două ordonanţe vizând graţierile şi modificări ale Codului Penal, în condiţiile în care acesta abia ce promisese că orice modificare a legislaţiei "va fi discutată în sistem".

"Văd că şi-a încălcat această promisiune, mă aşteptam", a declarat Kovesi.

"De ce trebuie făcute aceste modificări la Codul Penal în mod netransparent prin ordonanţă de urgenţă? De ce nu s-a comunicat? (...) Am avut o discuţie cu ministrul Justiţiei, ocazie cu care domnul ministru a promis că orice modificare se va face va fi discutată în sistem. Văd că şi-a încălcat această promisiune. Mă aşteptam'', a declarat Kovesi.

Şefa DNA a mai adăugat că, în acest moment, nu se impune o modificare a Codului Penal.

"Să vedem în ce sens se clarifică. Practica este unitară şi este foarte clară şi decizia CCR. Nu văd ce ar putea fi clarificat. Mă îndoiesc că este de bună credinţă (n.r. ministrul Justiţiei, Florin Iordache). Dacă este o clarificare de ce se lucrează în secret, de ce se lucrează noaptea? De ce nu este o procedură transparentă?”, s-a mai întrebat şefa DNA, potrivit sursei citate

Reamintim că ministrul Justiţiei a confirmat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu premierul, că Ministerul său a elaborat două ordonanţe, una vizând graţierile şi alta - oficial - punerea în acord a legislaţiei cu deciziile CCR. Cele două proiecte de act normativ ar fi fost finalizate ieri şi trimise spre consultări în această dimineaţa către CSM, Parchet etc.

Întrebat dacă proiectele de OUG au fost realizate în urma unor consultări cu instituţiile interesate/de specialitate, ministrul a răspuns: NU.