Kovesi, pentru The Guardian: Fiecare zi reprezintă un risc pentru sistemul de Justiţie

Chiar dacă OUG 13 a fost abrogată, riscul încă persistă, căci cei care au posibilitatea de a schimba legislaţia susţin acum că vor aduce amendamente legii, a explicat Kovesi pentru The Guardian.
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Eugen Horoiu/Epoch Times)

"De la adoptarea ordonanţei 13, fiecare zi reprezintă un risc pentru sistemul de justiţie”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, pentru ediţia de duminică a publicaţiei The Guardian, pe fundalul uriaşelor proteste stradale ce au făcut ca privirile întregii lumi să fie aţintite spre "Ro-mânia."

A cincea seară de proteste în Piaţa Victoriei
A cincea seară de proteste în Piaţa Victoriei (Mihuţ Savu/Epoch Times)

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Dan Mihai Balanescu)

Publicaţia britanică remarcă faptul că printre miile de pancarte purtate de protestatarii români, revoltaţi de mutilarea Codului Penal în favoarea corupţilor, se regăsea adesea mesajul "Jos mâinile de pe DNA." The Guardian îşi mai informează cititorii că, deşi ordonanţa care decriminalizează abuzul în serviciu dacă prejudiciul e sub 200.000 de lei a fost abrogată, prea putini români cred că Guvernul a renunţat cu adevărat la proiect aşa că protestele continuă.

Revenind la declaraţiile Codruţei Kovesi, aceasta a precizat pentru The Guardian că, din punctul său de vedere, riscul persistă, cu alte cuvinte, oamenii care au jurisdicţie, care au posibilitatea de a schimba legislaţia, susţin acum că vor aduce amendamente legii.

“Cel mai important lucru este ca românii să simtă că nimeni nu e mai presus de lege, trebuie să menţinem această percepţie”, a mai precizat Kovesi, adăugând că sub nicio formă nu ar trebui adoptate legi în favoarea infractorilor.

În acest context, The Guardian remarcă faptul că nemulţumirea celor ce protestează de zile în şir în stradă, în România, este cauzată şi de faptul că mulţi dintre politicienii aflaţi la putere sunt cercetaţi penal, unii fiind chiar condamnaţi de instanţe. Nu e de mirare deci că protestatarii se tem că ordonanţele adoptate de guvern au drept scop protejarea politicienilor pe "spinarea" oamenilor de rând.

Articolul publicat de The Guardian poate fi citit aici

Merită remarcat că de-a lungul acestor zile, protestatarii din Piaţa Victoriei şi-au exprimat indignarea că PSD a rupt contractul social când a ales să dea legi pentru corupţi, nu pentru bunăstarea oamenilor, aşa cum a promis în programul de guvernare şi au opinat că este nefiresc ca ei să muncească şi să plătească taxe pentru ca politicienii să aibă de unde spolia bugetul public.

"Nu sunt de acord să fiu condus de nişte hoţi! Cum poţi să-ţi înveţi copilul să se chinuie să studieze, să înveţe, să muncească şi apoi alţii să vină să fure? Cum? Furăm şi ajungem cineva în viaţă! Nu sunt de acord cu asta! Pentru ce plătim noi impozite, pentru ca ei să fure? Valoarea pe care ei o ridică la pragul de furt permis e valoarea apartamentelor pe care le au mulţi dintre cei din piaţă, declara ieri, în ziua a treisprezecea de proteste, pentru Epoch Times, un tânăr.

Reamintim că, începând de marţi, 31 ianuarie, de când Guvernul a adoptat, noaptea, pe furiş, (noaptea, ca hoţii, spun protestatarii) ordonanţa graţierii şi cea a modificării Codului Penal în favoarea corupţilor, românii protestează zi de zi, atât în Piaţa Victoriei din Capitală cât şi în multe alte oraşe ale ţării. Recordul absolut din punct de vedere al participării a fost atins duminică, 5 ianuarie, seară în care circa 600.000 de oameni au ieşit în stradă, dintre care 300.000 numai în Bucureşti.

Sub presiunea protestelor, în aceeaşi seară, premierul Grindeanu a anunţat abrogarea ordonanţei vizând modificarea Codului Penal şi câteva zile mai târziu ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a demisionat. Abrogarea şi demisia lui Iordache au fost însă considerate gesturi insuficiente şi tardive de către protestatari, pe de o parte pe motiv că OUG 14 de abrogare a OUG 13 conţine, potrivit specialiştilor, capcane ascunse. Mai mult, dacă Parlamentul majoritar PSD/ALDE nu va adopta OUG 14, ordonanţa mutilării Codului Penal va începe să producă efectele pentru a căror oprire au ieşit în stradă sute de mii de români. Cât despre demisia lui Iordache, aceasta a fost văzută drept o sfidare de către mulţi cetăţeni, ministrul ieşind din scenă fără să ceară scuze şi fără să admită că a greşit.

În consecinţă, protestele au continuat, participanţii cerând schimbarea Guvernului şi dispariţia de pe scena politică a lui Liviu Dragnea, considerat "maestrul Păpuşar" în povestea ordonanţelor. Nu în ultimul rând, oamenii cer PSD-ului să se reformeze, să nu mai permită să fie condus de personaje condamnate sau urmărite penal şi vor o schimbare reală în modul de a guverna.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne