Kremlinul avertizează că este tardivă înlocuirea acordului de control New START privind armamentul nuclear

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)

Moscova a avertizat, vineri după-amiază, că este deja prea târziu ca Rusia şi Statele Unite să înlocuiască acordul New START, privind controlul armamentului nuclear, care va expira în februarie 2021.

Prin Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (New START), Statele Unite şi Rusia îşi limitează numărul de ogive nucleare. Dar acordul riscă să nu fie prelungit, în contextul în care Administraţia Trump a anulat deja Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), care bloca dezvoltarea de rachete de croazieră cu rază media şi scurtă.

"Este deja evident că, ţinând cont de timpul rămas, nu vom reuşi să elaborăm un document complet care să înlocuiască tratatul", a declarat Vladimir Leontiev, un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, citat de Reuters.

Tratatul New START poate fi prelungit de comun acord, dar această perspectivă este incertă, în contextul în care Washingtonul nu pare să se grăbească în acest sens, iar Moscova susţine că are nevoie de cel puţin şase luni pentru implementarea oricărui document de prelungire, a subliniat Leontiev.

Washingtonul a declarat că acordul INF este învechit, deoarece Rusia l-ar fi încălcat, iar China - o altă putere mondială majoră - nu este semnatară. În contextul deschiderii ostilităţilor cu Beijingul, administraţia Trump poate fi interesată de includerea Chinei în mai multe acorduri de control a armamentului, una dintre puterile majore în ascensiune.

Poziţia oficială a Washingtonului este că preşedintele Donald Trump va decide în 2020 dacă acceptă ori nu prelungirea acordului New START, care expiră în februarie 2021.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe