Kremlinul avertizează că publicarea convorbirilor Trump-Putin necesită acordul Rusiei

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Anton Novoderezhkin/Getty Images)

Kremlinul a declarat luni că Washingtonul va avea nevoie de consimţământul Rusiei pentru a publica transcrieri ale apelurilor telefonice dintre preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin.

Congresul este hotărât să ceară acces la convorbirile lui Trump cu Putin şi cu alţi lideri mondiali, a declarat duminică preşedintele Comisiei de Informaţii din Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite, citând temeri că preşedintele american ar putea pune în pericol securitatea naţională.

Donald Trump se află în centrul unei noi furtuni în Congres, după ce un "avertizor" de integritate din cadrul CIA a depus o plângere despre presupuse presiuni pe care preşedintele american le-ar fi făcut asupra omologului său Volodimir Zelenski cerându-i să deschidă o anchetă împotriva lui Joe Biden şi a fiului său Hunter. Hunter Biden are o poziţie în consiliul de administraţie al firmei de energie Burisma, iar Joe Biden a cerut concedierea unui procuror care investiga compania.

Dezvăluirile despre legăturile familiei Biden cu regimuri dictatoriale precum cel chinez, sau cu afacerile controversate ale fiului său în Ucraina l-ar putea costa pe fostul vicepreşedinte candidatura în alegerile din 2020.

Democraţii din camera inferioară încearcă să deschidă o anchetă împotriva preşedintelui american, ţintind către o eventuală suspendare a acestuia, cu şanse slabe de reuşită, dat fiind controlul pe care republicanii îl au în Senat.

Trump a publicat săptămâna trecută transcriptul convorbirii cu Zelenski pentru a reduce scandalul. Acum, însă, membri ai Congresului cer publicarea mai multor transcrieri.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Rusia ar fi pregătită să discute problema cu Washingtonul dacă ar trimite un semnal Moscovei, dar că aceste dezvăluiri nu sunt o practică diplomatică normală.

„Desigur, publicarea lor este posibilă într-o oarecare măsură numai prin acordul reciproc al părţilor. Aceasta este o anumită practică diplomatică", a declarat Peskov.

„Pentru a fi mai specific, poate, practica diplomatică în general nu are în vedere publicarea lor. Dacă există semnale de la americani, atunci vom discuta despre ele.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe