Kremlinul, balerinele şi gimnastele. Azi, Alina Kabayeva, slăbiciunea lui Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin îi dă un buchet de flori renumitei gimnaste Alina Kabayeva
Preşedintele rus Vladimir Putin îi dă un buchet de flori renumitei gimnaste Alina Kabayeva (SERGEI CHIRIKOV / AFP / Getty Images)

După ce a activat peste şase ani ca deputat, gimnasta olimpică Alina Kabayeva va conduce cel mai mare grup privat media pro-Kremlin din Rusia, a declarat purtătoarea sa de cuvânt.

National Media Group, care deţine 25% din trustul pro-Kremlin Channel One şi majoritatea pachetului de acţiuni ale ziarului Izvestiya, este controlată de omul de afaceri Iuri Kovalciuk. Acesta a fost introdus pe lista de sancţiuni creată după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în martie, din cauza apropierii sale de preşedintele rus, Vladimir Putin.

”Alina Maratovna Kabayeva a acceptat invitaţia acţionarilor de a ocupa postul de preşedinte al consiliului de directori”, a declarat purtătoare de cuvânt Oksana Razumova.

Razumova nu a oferit mai multe detaliile despre funcţiile pe care le va îndeplini Kabayeva ca manager sau când va avea loc numirea formală.

Kabayeva îl va înlocui pe Kiril Kovalciuk, o rudă a lui Iuri Kovalciuk, în postul de la conducerea aparatului mass media pro-Kremlin, care include trei canale de televiziune, două ziare şi o staţie radio.

Kremlinul a negat speculaţiile despre o potenţială relaţie romantică între Kabayeva, 31 de ani, şi Putin, 61 de ani, atunci când acesta a divorţat oficial de soţia sa Lyudmila, la începutul lui 2014.

În 2008, un mic ziar, numit Moskovscki Korrespondent, a publicat un raport care anunţa că Putin plănuieşte să se căsătorească cu Kabayeva, care s-a născut în 1983, anul în care liderul de la Kremlin se căsătorea cu Lyudmila. Putin susţine că raportul era fals.

Ziarul, deţinut de omul de afaceri Alexander Lebedev, proprietarul ziarului London Evening Standard şi un critic al autorităţilor ruse, a fost închis la câteva zile după ce a publicat articolul în timp ce editorii ziarului susţineau că măsura a fost provocată de motivele economice.

Putin a divorţat de Lyudmila în aprilie. Viaţa sa privată este foarte puţin menţionată prin media rusă, iar despre familia şi prietenii săi nu se ştiu prea multe.

Kabayeva, o medaliată cu aur la gimnastică ritmică în 2004, a fost aleasă ca deputat al Dumei de Stat în 2011 pentru partidul pro-Kremlin, Rusia Unită.