Kremlinul îi permite lui Navalnîi să iasă din Rusia, după ce iniţial a avut interdicţie

Alexei Navalnîi a primit permisiunea de a pleca din Rusia pentru a călători în Europa, după ce iniţial i se refuzase acest drept. El va participa la o audiere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi
Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi (Getty Images)

Kremlinul i-a acordat liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi permisiunea de a pleca din ţară marţi, după ce iniţial i-au interzis acest lucru, potrivit Deutsche Welle.

Politicianul, arestat deseori pentru organizarea de proteste anti-guvernamentale, a încercat să ia un zbor din Moscova spre Frankfurt, Germania, pentru a participa joi la o audiere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) din Strasbourg, când a fost oprit pe aeroportul Domodedovo.

CEDO va lua o decizie cu privire la faptul dacă frecventele detenţii ale lui Navalnîi în mâinile autorităţilor ruse au fost motivate politic şi dacă sunt legale.

Vladimir Milov, un coleg apropiat al lui Navalnîi, a declarat presei că decizia de a-l opri pe acesta să plece din Moscova a fost anticipată şi face parte din eforturile Kremlinului de a-l opri să vorbească pe scena internaţională.

Milov, un politician din opoziţie, a mai precizat că Moscova “nu doreşte ca el [Navalnîi] să susţină discursuri pe platforme internaţionale semnificative din Occident. Cred că acesta este principalul motiv pentru care nu i-au permis să plece astăzi. Ei nu doresc ca el să susţină un discurs virulent în Curtea Europeană a Drepturilor Omului, lucru pe care este capabil să îl facă”.

De asemenea, Milov a declarat că scuza invocată de autorităţi pentru a-l opri pe Navalnîi să plece din Rusia – şi anume presupuse cheltuieli de judecată neplătite de acesta – este falsă şi a urmărit să îi încalce drepturile.

Autorităţile ruse au declarat marţi că au ridicat interdicţia de călătorie aplicată împotriva lui Navalnîi după ce acesta a plătit suma de 2,1 milioane de ruble (27.500 de euro). Plata ar fi avut legătură cu un proces împotriva unei companii de cherestea pe care l-a pierdut anul trecut.

Anterior, Navalnîi a fost supus mult timp unei interdicţii de călătorie, însă aceea a fost ridicată anul trecut în mod oficial când politicianul s-a deplasat în Spania pentru a fi tratat de urgenţă la ochi după ce a avut loc un atac desfăşurat asupra sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe