Kremlinul îngheaţă conturi bancare asociate cu liderul opoziţiei ruse Navalnîi

Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi
Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi (Getty Images)

Autorităţile ruse au îngheţat joi o serie de conturi bancare asociate cu liderul opoziţiei Alexei Navalnîi ca parte a unei investigaţii pentru spălare de bani. Deşi Navalîi a fost învinuit, dizidentul rus şi aliaţii săi susţin că reprezintă o tentativă de subminare a mişcării sale politice pe baza unor motivaţii false.

Mişcarea are loc înaintea unei serii de proteste planificate de aliaţi ai lui Navalnîi pentru sâmbătă, în mai multe oraşe ale Rusiei, împotriva excluderii unor candidaţi ai opoziţiei de la alegerile din septembrie pentru Duma orăşenească a Moscovei (aşa-numitul “parlament” local) cu 45 de locuri, potrivit site-ului channelnewsasia.com

Proteste similare în capitala rusă în ultimele săptămâni au dus la arestări violente în masă şi la o campanie de suprimare mai amplă a activiştilor anti-Kremlin, locuinţele unora dintre ei fiind percheziţionate şi unii fiind trimişi la închisoare pe perioade scurte de timp sau fiind consideraţi suspecţi într-o investigaţie mult mai gravă pentru ceea ce autorităţile au numit a fi tulburări în masă.

Investigatorii ruşi au susţinut într-o declaraţie publicată joi că au îngheţat conturile bancare ale Fundaţiei Anticorupţie a lui Navalnîi, conturile unei alte organizaţii şi conturile a peste 100 de persoane şi entităţi legale asociate cu liderul opoziţiei.

Kira Iarmiş, purtătoare de cuvânt a lui Navalnîi, a afirmat pe Twitter că investigatorii au îngheţat de asemenea şi conturile bancare ale sediilor campaniei lui Navalnîi în întreaga ţară.

Poliţişti mascaţi au percheziţionat, joi, birourile din Moscova ale fundaţiei lui Navalnîi, precum şi locuinţele câtorva activişti, confiscând calculatoare şi documente.

Investigatorii au afirmat că i-au chemat la secţie pe unii dintre angajaţii fundaţiei pentru a răspunde la întrebări.

Mişcările au loc după ce investigatorii ruşi au anunţat sâmbătă lansarea unei anchete penale asupra unei presupuse operaţiuni de spălare a unui miliard de ruble (15,3 milioane de dolari) de către fundaţia lui Navalnîi.

Navalnîi şi aliaţii săi au declarat că fundaţia, care a publicat o serie de investigaţii stânjenitoare despre oficiali guvernamentali, este finanţată în mod transparent din donaţii publice.

Navalnîi a fost închis pentru 30 de zile la sfârşitul lunii trecute fiind acuzat de organizarea unui protest neautorizat în 27 iulie împotriva excluderii unor candidaţi ai opoziţiei din alegerile locale din Moscova.

Următorul miting al opoziţiei din Moscova este programat pentru ziua de 10 august. Proteste similare sunt programate şi pentru oraşele Krasnodar, Rostov-pe-Don, Tiumen şi Ekaterinburg.