Kremlinul: Nu există niciun război între Rusia şi Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Getty Images)

Kremlinul a afirmat miercuri că Rusia nu se află în război cu Ucraina, răspunzând apelului recent al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko pentru o “pace rece” între cele două ţări vecine, potrivit publicaţiei The Moscow Times.

Poroşenko a făcut comentariile cu ocazia lansării, marţi, a campaniei prezidenţiale, reiterând promisiunea de a îndruma ţara spre Occident şi aderarea la Uniunea Europeană. Aproximativ 13.000 persoane au fost ucise în timpul luptelor din estul Ucrainei izbucnite în aprilie 2014 între separatiştii pro-ruşi şi trupele guvernamentale. Autorităţile din Kiev şi diverse guverne occidentale au acuzat Moscova de alimentare a conflictului şi susţinerea rebelilor.

“În primul rând, nu există niciun război între Ucraina şi Rusia”, a afirmat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul unei conferinţe de presă zilnice, când a fost întrebat de remarcile făcute de Poroşenko, potrivit site-ului de ştiri RBC.

Reiterând un refren comun al Moscovei care este contestat de comunitatea internaţională, Peskov a adăugat că Ucraina se află în mijlocul unui “război civil provocat de autorităţile din Kiev”.

“Bineînţeles, avem nevoie de pace cu Rusia. O pace rece, dar o pace. Oamenii s-au săturat de război”, a declarat Poroşenko susţinătorilor săi în momentul lansării campaniei electorale.