Kremlinul respinge ideea implicării SUA în negocierile pentru Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)

Rusia a respins, marţi, ideea de a implica Statele Unite în tratativele privind rezolvarea conflictului dintre guvernul de la Kiev şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu există niciun sprijin pentru ideea participării Washington-ului la discuţiile în formatul Normandia (Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa) pentru a rezolva conflictul.

Un eveniment diplomatic de săptămâna trecută a deschis calea unui summit internaţional între ţări, menit să găsească o cale de a rezolva conflictul îngheţat.

Noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski s-a arătat dispus să înceapă un proces de pace şi să organizeze alegeri în cele două regiuni separatiste, după retragerea trupelor ruseşti şi recăpătarea, de către Kiev, a controlului asupra graniţelor sale. Zelenski a mai promis că acordă "statut special" celor două regiuni, poziţie care ar bloca efectiv parcursul european al Ucrainei.

Propunerea lui Zelenski se aliniază perfect cu politica preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, care a fost debarcat prin proteste masive la Kiev, precum şi cu acordul de la Minsk, negociat de Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina.

Peskov a afirmat că SUA şi-ar putea folosi influenţa în Ucraina, reacţionând la comentariile preşedintelui bielorus Alexander Lukaşenko, care a spus că nu va fi posibilă rezolvarea conflictului ucrainean fără participarea Statelor Unite.

„Punctul de vedere potrivit căruia SUA trebuie să se alăture în cele din urmă acestui format (Normandia) nu a găsit niciun sprijin”, a declarat Peskov reporterilor.

„Cu toate acestea, SUA îşi pot folosi cu siguranţă influenţa la Kiev pentru a se asigura că Ucraina îşi îndeplineşte obligaţiile care îi revin în baza acordului de la Minsk cât mai curând posibil”, a adăugat el, referindu-se la un acord de pace din 2015, care rămâne de pus în aplicare pe deplin.