Kremlinul susţine că l-a prins în flagrant pe fostul puşcaş al Marinei SUA acuzat de spionaj

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Getty Images)

Rusia a declarat miercuri că l-a surprins pe fostul soldat american Paul Whelan, care este reţinut în Rusia pentru acuzaţii legate de spionaj, în timp ce acesta desfăşura activităţi ilegale în camera sa de hotel din Moscova.

Whelan, un fost puşcaş din Marina SUA, care deţine de asemenea şi paşaport britanic, canadian şi irlandez, a fost arestat în 28 decembrie de Serviciul Federal pentru Securitate (FSB) din Rusia, potrivit Reuters.

Familia lui Whelan afirmă că acesta este nevinovat şi că se afla la Moscova pentru a participa la o nuntă. Dacă va fi găsit vinovat pentru spionaj, fostul puşcaş ar putea primi până la 20 de ani de închisoare.

„A fost prins în flagrant”, a afirmat miercuri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în timpul unei conferinţe de presă.

„El a fost reţinut în momentul în care desfăşura anumite acţiuni ilegale în hotelul în care locuia”, a adăugat Lavrov.

Portalul rus de ştiri online Rosbalt.ru a citat la începutul acestei luni o sursă anonimă din spionajul rusesc care ar fi afirmat că Whelan a fost reţinut la cinci minute după ce a primit un stick USB care conţinea o listă cu toţi angajaţii unei agenţii de stat secrete din Rusia.

Aceeaşi sursă a fost citată ca afirmând că Whelan a fost implicat în spionaj timp de 10 ani, folosindu-se de Internet pentru a identifica ţinte de la care ar fi putut obţine informaţii, şi că lista angajaţilor, cu care a fost prins, era de mult timp un element de interes pentru spionii americani.

Lavrov a declarat că investigaţia asupra lui Whelan continuă şi că detenţia acestuia nu este motivată de vreo dorinţă de a se încerca oferirea lui la schimb pentru cetăţeni ruşi reţinuţi în SUA.

Ministrul a mai precizat că Rusia va permite diplomaţilor americani să îl viziteze pe Whelan pentru a doua oară, adăugând că un diplomat irlandez îl va vizita de asemenea în curând.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe