Kurzii tulbură apele / Turcia îl convoacă pe ambasadorul american din Ankara

Turcia l-a convocat pe delegatul american din Ankara după ce Washingtonul a afirmat că Partidul Uniunea Kurdă Democrată (PYD) din Siria nu este un grup terorist.
Luptător kurd în oraşul sirian Kobane, 2015.
Luptător kurd în oraşul sirian Kobane, 2015. (Captură Foto)

Turcia l-a convocat pe delegatul american din Ankara după ce Washingtonul a afirmat că Partidul Uniunea Kurdă Democrată (PYD) din Siria nu este un grup terorist.

Mişcarea făcută marţi de Ministerul turc de Externe a avut loc după remarcile purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby, care a precizat că Partidul Uniunea Kurdă Democrată (PYD) nu este o organizaţie teroristă.

Ankara consideră acest grup drept un aliat al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), cu care se luptă de luni de zile. Dar SUA vede PYD ca un element al luptei împotriva teroriştilor din Statul Islamic ce provoacă haos în regiune.

Răspunzând la o întrebare legată de neînţelegerea dintre cele două state, Kirby a declarat luni că nu este prima dată când Turcia şi-a manifestat această nemulţumire.

“După cum ştiţi, noi nu recunoaştem PYD ca o organizaţie teroristă”, a precizat Kirby.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a indicat anterior că ar putea fi lansate operaţiuni militare în Siria pentru a rezolva problema privind miliţiile kurde din Siria, aşa numitele Unităţi de Apărare a Poporului (YPG).

În plus, Ankara a folosit oportunitatea de a lupta împotriva jihadiştilor din Irak şi a ataca militanţii PKK, care luptă pentru o regiune kurdă autonomă în interiorul Turciei încă din anii 1980.

Conform unor rapoarte, Turcia, împreună cu alţi câţiva aliaţi ai SUA, şi anume Qatar şi Arabia Saudită, au furnizat suport pentru militanţii care operează în interiorul Siriei.