La 20 de ani după asasinarea jurnalistului Vladislav Listyev, cazul este încă deschis


Jurnalistul rus Vladislav Listyev asasinat în 1 martie 1995.
Jurnalistul rus Vladislav Listyev asasinat în 1 martie 1995. (Captură Foto)

20 de ani au trecut, duminică, de la asasinarea lui Vladislav Listiev, şeful unuia dintre cele mai mari posturi de televiziune din Rusia, iar Comitetul rus de Investigaţii susţine că nu va închide cazul până când ucigaşul nu va fi adus în faţa justiţiei.

Listyev, un renumit jurnalist care se afla la conducerea unui post de televiziune care între timp a devenit Channel One controlat de stat, a fost împuşcat în faţa apartamentului său din Moscova, într-o acţiune misterioasă de tipul asasinatelor comise la comandă, caz rămas neelucidat până astăzi, susţine Moscow Times.

Vineri, Boris Nemţov, important activist al opoziţiei ruse şi fost premier al Rusiei, a fost împuşcat mortal în apropiere de Kremlin în timp ce se îndrepta spre locuinţa sa. Uciderea lui Nemţov – cu două zile înaintea unui miting important pe care ar fi vrut să îl conducă la Moscova – a ajuns în atenţia mass media din întreaga lume.

Listiev, împuşcat fatal în 1 martie 1995, a fost la rândul său o figură importantă în sfera politică rusească, deşi nu a fost politician. Ca şef al Televiziunii Publice Ruse (ORT), el deţinea controlul asupra politicii editoriale a postului TV.

Presa a speculat la acea vreme că s-ar putea ca Listiev să fi fost ucis din motive politice sau legate de afaceri, din moment ce, cu puţin timp înaintea asasinării sale, el concediase numeroşi intermediari din sectorul de publicitate al ORT.

Nimeni nu a fost acuzat de crimă. Un ucigaş plătit suspectat de asasinat, Alexander Ageikin, a fost găsit mort în Tel Aviv la scurt timp după implicarea sa în investigaţie, a relatat agenţia de ştiri Rosbalt.

Un alt bărbat, Andrei Chelişev, care în primă fază mărturisise că a condus maşina cu care scăpase asasinul, a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru o altă crimă. În legătură cu cazul Listiev, şoferul a declarat anchetatorilor că nu îi cunoştea pe ceilalţi bărbaţi din maşină, deoarece fusese plătit doar să îi transporte, a relatat Rosbalt.

Magnatul rus Boris Berezovski, fondator al ORT care a ajuns să deţină 49% dintre acţiunile postului de televiziune câţiva ani mai târziu, a fost interogat în legătură cu această crimă. În 1996, revista Forbes a publicat un articol numit “Naşul Kremlinului?” în care a detaliat cazul lui Listiev şi l-a acuzat pe Berezovski că se comportă ca şeful unui clan mafiot atunci când vine vorba de conducerea postului de televiziune ORT. Potrivit articolului respectiv, “Berezovski ar putea să îi înveţe pe băieţii din Sicilia câteva lucruri”.

Berezovski a dat Forbes în judecată pentru calomnie într-un tribunal britanic şi a câştigat o retactare parţială a informaţiilor publicate în acel articol. Presupusul autor al articolului, jurnalistul de investigaţii Paul Klebnikov, care a devenit şeful ediţiei ruse a revistei Forbes, a fost împuşcat mortal pe o stradă din Moscova în 2004, conform Moscow Times.

Mai mult, Berezovski, care s-a mutat în Marea Britanie la începutul anilor 2000 în mijlocul unei anchete ruseşti pentru fraudă, pe care a denunţat-o ca fiind motivată politic, a murit în 2013 într-o aparentă sinucidere, considerată şi ea suspectă de apropiaţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe