Ion Haiduc la ceas aniversar

Ion Haiduc în Soţul păcălit
Ion Haiduc în Soţul păcălit (Ciprian Duică)

Unul dintre cei mai îndrăgiţi actori ai Teatrului Nottara, Ion Haiduc s-a născut la 3 decembrie 1947. În luna decembrie, pe lângă aniversarea sa, actorul va fi sărbătorit şi pentru împlinirea a 45 de ani de carieră în teatru şi film la reprezentaţia spectacolului Vacanţă în Guadelupa de Pierre Sauvil şi Eric Assous, din data de 5 decembrie a.c. (ora 19.00).

Portret Ion Haiduc

Ion Haiduc a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti, Facultatea de Teatru, specializarea Actorie, la clasa profesorului George Dem. Loghin în anul 1969. În ultimul an de studenţie, la Studioul Casandra, Haiduc a făcut parte din distribuţia spectacolelor: R.U.R. Ciocârlia şi Meşterul Manole.

Şi-a efectuat stagiatura, cei trei ani, la Teatrul de Nord din Satu Mare, devenind apoi membru al trupei Naţionalului timişorean. Între 1970 şi 1989, a jucat în mai multe spectacole, sub bagheta unor regizori importanţi, iar din 1990, Ion Haiduc joacă neîntrerupt pe scena Teatrului Nottara.

Fără îndoială, un artist talentat, înzestrat cu putere de muncă, el nu este legat de un gen sau de un stil de interpretare, ci de un univers teatral concret şi descifrabil. Dinamic, cu o evoluţie scenică dominată de forţă, uneori visceral, cu o voce guturală inconfundabilă, Ucu (cum îi spun prietenii) a fugit întotdeauna de efectele ieftine, de subtilităţile şi exegezele inutile. Fundamental este faptul că acest actor izbuteşte nu doar în roluri de forţă, ci şi acolo unde se cere o anumită stare de poezie, de sensibilitate, având capacitatea de a configura matricea de interpretare cu mijloace scenice inspirate, coerente şi puternice.

Amintim spectacolele de la Teatrul Nottara, unde actorul Ion Haiduc a adunat nenumărate aplauze, în cei aproape 25 de ani de carieră artistică petrecuţi pe această scenă: Henric al IV-lea, Luv (Amor american); Transfer de personalitate; Prinţul negru; Avarul; Vacanţă în Guadelupa; Roman teatral; Mult zgomot pentru nimic; O noapte furtunoasă şi Poker Face.

Ion Haiduc deţine premii naţionale de interpretare, acordate de Asociaţia Oamenilor de Teatru şi de Muzică (ATM) pentru Cel mai bun actor, pentru rolurile: Arturo Ui din Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită de Bertolt Brecht (1983) şi Dobromir din Dalbul pribeag de Dumitru Radu Popescu (1987), ambele montate la Teatrul Naţional din Timişoara. A mai primit următoarele premii: în anul 1986, pentru cel mai bun actor la Festivalul Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara, pentru rolul Clisis din spectacolul Arma secretă a lui Arhimede de Dumitru Solomon, regia: Ioan Ieremia, şi, în anul 1987, Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara, pentru rolul Dobromir din Dalbul pribeag de Dumitru Radu Popescu (1987) şi în 2013, Premiul special al juriului la Festivalul Internaţional al Teatrului de Studio de la Piteşti, pentru rolul Actorul din spectacolul Nu mor pescăruşii când vor porcii mistreţi de Mircea M. Ionescu, regia: Vlad Stănescu. A mai fost răsplătit cu Meritul Cultural (1984) şi Steaua României în Grad de Cavaler (2011).

În anul 2005, Haiduc a colaborat şi cu Teatrul de Vest din Reşiţa, fiind în distribuţia montării regizorului Michel Vivier, Richard al III-lea nu se mai face de Matei Vişniec.

Epoch Times România este partenerul media al Teatrului Nottara

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură