La noi toate sunt pe dos. Parlamentul, reprezentantul poporului, pe ultimul loc în topul încrederii românilor

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Valeriu Zgonea
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Valeriu Zgonea (Epoch Times România)

Care instituţii ale statului au câştigat încrederea românilor în 2014? Dintr-o anchetă sociologică realizată de IRES între 18 şi 19, citată de curentul.info, aflăm că oamenii au cea mai mare încredere în pompieri şi cea mai puţină în Parlament, un lucru surprinzător în contextul în care această instituţie este, cel puţin teoretic, organul reprezentativ suprem al poporului.

În urma unui sondaj de opinie a reieşit că 90% dintre români au multă şi foarte multă încredere în pompieri, 88% în SMURD, 81% - Armată, 66% - Direcţia Naţională Anticorupţie şi Biserică, 63% - Uniunea Europeană şi Jandarmerie, 60% - Diaspora, 58% în Serviciul Român de Informaţii şi DIICOT, 57% - Academia Română, 55% - Banca Naţională a României, 54% -Justiţie, 52% - Poliţie, 51% - Preşedinţie, 51% - Şcoala românească, 49% - Mass media, 42% - Facebook, 40% - Primărie şi 40% - Avocatul Poporului.

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie a arătat că românii au cea mai mică încredere în Primul ministru, FMI, ONG-uri, partidele politice, sistemul de sănătate, sindicate şi Parlament.

Astfel, doar 32% dintre participanţii la studiu au multă şi foarte multă încredere în sistemul de sănătate, 30% în Fondul Monetar Internaţional, 28% în Primul ministru, 26% în ONG-uri, 25% în sindicate, 10% în partidele politice şi 9% în Parlamentul României.

În 2013, Parlamentul, organul reprezentativ suprem al poporului, se bucura de încrederea a 30% dintre români, însă astăzi, se pare că cetăţenii au sancţionat nenumăratele ocazii în care instituţia a blocat cursul justiţiei, refuzând constant cererile DNA de ridicare a imunităţii parlamentarilor acuzaţi de corupţie, indiferent de partidul din care făcea parte persoana cercetată.

Cum procurorii DNA au fost extrem de activi în acest an, refuzul parlamentarilor de a da mână liberă justiţiei a ieşit şi mai mult în evidenţă, ajungându-se astfel la acest sondaj dezastruos pentru instituţia condusă de Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu, care niciodată în ultimii 25 de ani nu a fost atât de prost cotată din punct de vedere al încrederii românilor.