La o întâlnire privată, Schaeuble cochetează cu ideea unei monezi elene paralele



Ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schaeuble.
Ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schaeuble. (Captură Foto)

Ministrul german al Finanţelor Wolfgang Schaeuble a afirmat că ar fi posibil ca Grecia să aibă nevoie de o monedă paralelă alături de moneda euro, dacă negocierile ţării cu creditorii săi internaţionali vor eşua, au declarat surse familiare cu această chestiune, conform ziarului Kathimerini.

Schaeuble doar a menţionat ideea unei monezi paralele la o întâlnire recentă fără a o susţine, conform declaraţiilor a două persoane care au participat la întâlnire şi care au cerut să rămână anonimi deoarece întâlnirea a fost privată. De asemenea, Schaeuble a citat exemplul Muntenegrului, care foloseşte moneda euro dar nu este o membră a zonei euro.

Comentariile sugerează că anumite figuri din sectorul politic şi financiar al Germaniei se pregătesc pentru cel mai rău scenariu, în contextul în care impasul în care se află Grecia se menţine din februarie. În timp ce cancelarul german Angela Merkel şi ministrul său de Finanţe susţin că ţelul este de a menţine Grecia în zona euro, Schaeuble mai declară că nu exclude posibilitatea unei ieşiri a Greciei din această zonă formată din 19 naţiuni.

Merkel a declarat vineri că sunt necesare eforturi mai mari pentru a debloca fondurile pentru Grecia, după ce negocierile cu premierul grec Alexis Tsipras la summitul UE din Riga au eşuat să producă un rezultat pozitiv semnificativ.

Economiştii şi analiştii susţin că introducerea unei monezi paralele, precum IOU-uri (instrumente financiare informale care recunosc o datorie, dar nu garantează plata acesteia), ar putea face parte dintr-un scenariu care se dezvoltă treptat, dacă impasul financiar al Greciei persistă şi dacă ţara intră în incapacitate de plată.

Analiştii de la Goldman Sachs Internaţional au menţionat în luna februarie aranjamentele valutare din Cipru, Muntenegru şi Kosovo ca posibile scenarii pentru “situaţiile hibrid care ar putea apărea în Grecia”. Într-una dintre situaţii, IOU-urile ar putea fi folosite la acoperirea cheltuielilor interne şi ar circula alături de euro, mai susţin cei de Goldman Sachs.

Fostul economist şef de la Deutsche Bank, Thomas Mayer, a declarat că a sugerat o monedă paralelă pentru Grecia în timpul discuţiilor cu Tsipras şi ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis în aprilie, a raportat ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Totuşi, Grecia nu ia în considerare o astfel de monedă paralelă, a declarat în 11 mai la Atena un purtător de cuvânt al guvernului, Gabriel Sakellaridis.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.