Lansare de carte la Librăria Humanitas Cişmigiu: "Obosit de viaţă, obosit de moarte", scrisă de chinezul Mo Yan (Nobel 2012)

Alfred Nobel.
Alfred Nobel. (JONATHAN NACKSTRAND/AFP/GettyImages)

Cartea "Obosit de viaţă, obosit de moarte", cel mai recent roman al laureatului Premiului Nobel pentru Literatura 2012, chinezul Mo Yan (57 de ani), este lansată joi, 13 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr. 38).

Cartea va fi prezentată de criticii literari Alex Ştefănescu şi Elisabeta Lasconi, de conferenţiar dr. Luminiţa Bălan şi Denisa Comănescu, director editorial Humanitas Fiction.

"Titlul de lucru al acestui roman a fost "Viaţa şi moartea mă istovesc" - aşa sună în limba engleză - însă traducătorul a decis să rămână actualul titlu, care sună mai bine în limba română", a declarat Gabriela Maaz, director de promovare al editurii Humanitas, pentru Epoch Times.

"Obosit de viaţă, obosit de moarte" este un roman total, de mari dimesiuni, în care magicul se întrepătrunde cu realismul cel mai dur şi care ar putea deveni un clasic al literaturii actuale.

"Referitor la vânzările unei cărţi al cărei autor a primit Premiul Nobel, totul este relativ, depinde de multe lucruri, nu există o reţetă în domeniu. Este tocmai una dintre temele despre care se va discuta la lansare. Însă sperăm ca acest roman deosebit va fi căutat de public - de altfel, cartea a fost lansată acum o lună, la Gaudeamus şi se află deja în rafturi", a mai precizat Gabriela Maaz pentru Epoch Times.

"Romanul mare n-are de ce să facă tumbe ca animalele de companie sau să urle în haită ca hienele. El trebuie să fie o balenă, o balenă care rătăceşte solitară în adâncul mărilor, respiră răsunător şi greoi, se împreunează rostogolitoare-ntre valuri şi naşte însângerată şi măreaţă, păstrandu-se îndeajuns de departe de rechinii cei strânşi în grupuri. Romanul de mari dimensiuni nu-şi poate sacrifica necesara gravitate ca să fie pe placul acestei epoci a senzaţionalismului. Nu poate, de dragul unor cititori sau al altora, să-şi scurteze lungimea, să-şi diminueze densitatea şi să-şi micşoreze dificultatea. Eu atât de lung îl vreau, atât de dens îl vreau şi atât de dificil îl vreau – cine e dornic să-l citească, să-l citească, cine nu, nu. Şi de-ar fi să-mi rămână un singur cititor, eu tot aşa vreau să scriu", mărturisea Mo Yan în textul „În apărarea demnităţii romanului de mari dimensiuni“, în 2006.

Scriitor cenzurat şi foarte piratat

Excepţionala traducere a romanului din limba chineză a fost realizată de Dinu Luca şi a fost recompensată anul acesta cu premiul pentru traducere "Antoaneta Ralian", premiu acordat la Târgul Gaudeamus. Obosit de viaţă, obosit de moarte este al doilea roman al lui Mo Yan apărut în colecţia Raftul Denisei la editura Humanitas Fiction, după "Sorgul roşu".

"Traducătorul Dinu Luca nu va fi prezent la lansare, întrucât este plecat din ţară", a mai precizat Gabriela Maaz.

Mo Yan („Nu vorbi“), pseudonimul scriitorului chinez Guan Moye, a devenit în timp una dintre cele mai puternice voci ale literaturii contemporane.

Conform motivării comitetului Nobel, Mo Yan a fost premiat pentru maniera "de un realism halucinant în care îmbină poveştile populare cu istoria şi cu contemporanul".

Născut la data de 17 februarie 1955, Mo Yan a fost descris într-un articol din Times din 2005 drept "unul dintre cei mai faimoşi, cenzuraţi şi pirataţi scriitori chinezi".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură