Laureatul Premiului Nobel pentru literatură 2017 este Kazuo Ishiguro [video]


Kazuo Ishiguro, Laureatul Premiului Nobel pentru literatură 2017
Kazuo Ishiguro, Laureatul Premiului Nobel pentru literatură 2017 (captură web)

Premiul Nobel pentru Literatură 2017 a fost acordat scriitorului britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro. "În romanele sale de mare forţă emoţională a dezvăluit abisul de dincolo de sentimentul nostru iluzoriu de conectare cu lumea”, potrivit comunicatului de presă al Academiei suedeze din Stockholm.

Kazuo Ishiguro este unul dintre cei mai renumiţi autori contemporani de ficţiune din lumea anglofonă, fiind nominalizat de patru ori la Premiul Booker Man, pe care l-a câştigat în 1989, cu romanul The Remains of the Day. În 2008, The Times l-a clasat pe Ishiguro pe locul al 32-lea în lista „celor mai mari 50 de scriitori britanici din 1945 încoace”. Unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale este Never Let Me Go, care a fost ecranizat în 2010.

Al şaptelea roman, Gigantul mort, a fost publicat la 3 martie 2015 în Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie.

Premiul se acordă anual de către Academia Suedeză operei unui autor care a produs "cea mai remarcabilă lucrare într-o tendinţă idealistă", conform formulării lui Alfred Nobel.

Cine este scriitorul Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro s-a născut pe 8 noiembrie 1954 în Nagasaki, Japonia, însă familia sa a emigrat în Marea Britanie pe când autorul avea cinci ani. La sfârşitul anului 1970, Ishiguro devenea absolvent al Universităţii din Kent, după care a urmat cursurile de scriere creativă la University of East Anglia.

Din acel moment, Kazuo a devenit scriitor cu normă întreagă. Prima sa carte, A Pale View of Hills, a apărut în 1982. Atât acţiunea din primul roman, cât şi cea din al doilea, intitulat An Artist of the Floating World, publicat în 1986, are loc în Nagasaki la câţiva ani după Al Doilea Război Mondial.

Încă de la începuturile sale, în 1901, Premiul Nobel pentru Literatură a distins 113 autori, 14 dintre ei fiind femei, de patru ori a fost împărţit, ultima dată în 1974.

Anul trecut, premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat cântăreţului de muzică folk/rock/blues Bob Dylan, pentru crearea unor noi maniere de expresie poetică în cadrul marii tradiţii a muzicii americane. Cunoscut cel mai mult pentru cântecele sale Blowin' in the Wind şi Like a Rolling Stone, Dylan a fost în timpul anilor 1960, un membru marcant al mişcării FOLK alternative.

Întregul proces de acordare a premiului nu a fost lipsit de controverse.

Sezonul Nobel 2017 va continua, vineri, cu premiul pentru pace, iar Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 9 octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură