Lavrov: De la începutul crizei ucrainene, Occidentul acuză Moscova pentru toate, dar fără dovezi

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Occidentul acuză Moscova pentru aproape tot ceea ce s-a întâmplat de la începutul crizei ucrainene, de la evenimentele din Piaţa Independenţei din Kiev până la trimiterea de trupe în Ucraina, dar fără să prezinte dovezi, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu pentru cotidianul spaniol El Pais.

''Acuzaţii privind o intervenţie militară a Rusiei în conflictul din Ucraina nu sunt auzite pentru prima dată. De la începutul conflictului, noi suntem practic acuzaţi pentru toate, dar niciodată nu ni s-au prezentat dovezi. Absenţa dovezilor, tăcerea, deformarea adevărului caracterizează de fapt poziţia SUA şi a unor state europene'', a afirmat şeful diplomaţiei de la Moscova în interviul menţionat, preluat de RIA Novosti.

O astfel de abordare, a adăugat ministrul rus, ''se poate vedea şi în declaraţiile despre mişcările trupelor noastre, despre ancheta în catastrofa avionului malaezian, tragediile din Maidan (Piaţa Independenţei din Kiev) sau de la Odesa şi despre multe alte situaţii''.

Potrivit ministrului rus de externe, astfel de declaraţii sunt considerate de Moscova ''o manifestare a războiului informaţional''.

În acelaşi interviu pentru El Pais, Serghei Lavrov a apreciat că o continuare a presiunilor la adresa Moscovei, prin adoptarea de sancţiuni, nu va ajuta la rezolvarea crizei din Ucraina, ci, dimpotrivă, va duce, în opinia sa, la adâncirea acestui conflict. Referindu-se la ultima serie de sancţiuni occidentale intrate în vigoare la 12 septembrie, Lavrov a afirmat că Rusia îşi rezervă dreptul de a lua măsurile necesare pentru apărarea intereselor naţionale legale ale ţării şi a securităţii naţionale.

Serghei Lavrov şi-a exprimat totuşi speranţa că ''pragmatismul şi bunul simţ vor prevala în cele din urmă în abordările partenerilor Rusiei''. ''SUA, UE şi alte ţări trebuie să asculte de glasul raţiunii şi să oprească acest cerc vicios al unor acţiuni inutile după principiul 'ochi pentru ochi', pe care ei înşişi l-au început'', a mai declarat ministrul rus de externe în interviul său pentru ziarul spaniol El Pais.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe