Lazăr: Noi nu vedem niciun stat paralel. Nu pot să polemizez cu cei paraleli cu ordinea de drept

Procurorul general Augustin Lazăr respinge în mod categoric teoria "statului paralel" lansată în spaţiul public de coaliţia PSD-ALDE.
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Nu există niciun "stat paralel" în România din punctul de vedere al magistraturii, aşa cum pretind cei din coaliţia de guvernare PSD-ALDE, a declarat miercuri, în cadrul unui interviu acordat RFI, procurorul general Augustin Lazăr.

"Din punctul de vedere al magistraturii, nu există niciun stat paralel, noi nu vedem niciun stat paralel, dar dacă cineva se declară paralel cu ordinea de drept a României, care este bine apreciată şi are un nivel de standarde şi principii europene, eu nu pot să polemizez cu acea persoană. Vă pot asigura că statul român este unul singur, cu instituţii serioase, care-şi îndeplinesc misiunea şi că nu îndrăzneşte nimeni să facă un abuz, fără riscul de a fi sancţionat, conform vinovăţiei sale. Acum, că politicienii dispută între ei şi se arată cu degetul unul pe altul care e paralel, asta e o altă problemă. Vă asigur că statul este unul singur, instituţiile funcţionează corect între ele, cooperează loial unele cu altele, ordinea de drept este una singură a unui stat de drept european şi justiţia română este una care funcţionează şi este bine cotată la nivel internaţional. Cine se consideră paralel cu această ordine de drept nu este în regulă", a declarat Lazăr.

Întrebat dacă se aşteaptă ca şefa DNA să fie demisă de ministrul Justiţiei, procurorul general a replicat că se îndoieşte că cineva ar lua o măsură care să contravină legii şi, în general, ordinii de drept.

"În mod public, s-a cerut ca structurile Ministerului Public să fie controlate pentru ca cineva să se convingă că funcţionează în parametri constituţionali şi funcţionează la nivel de eficacitate managerială europeană. Controlul s-a făcut, s-a făcut şi la DNA, s-a făcut şi la Parchetul General. Eu zic că dacă acestea sunt rezultatele Ministerului Public, atunci colectivul de procurori care a muncit şi care este şi bine cotat, ei ar trebui felicitaţi, şi nu supuşi unor măsuri care să-i victimizeze şi care în ochii opiniei publice evident că nu ar da bine. Eu mă îndoiesc că cineva ar putea lua o măsură care să contravină legii şi în general ordinii de drept. Trăim totuşi într-un stat al Uniunii Europene, România", a precizat Lazăr.