Lazăr: Nu există temei pentru revocarea şefei DNA. Câtă vreme suntem în UE nu vor putea să oprească lupta anticorupţie

Procurorul general Augustin Lazăr consideră că nu există temei pentru revocarea şefei DNA, aşa cum a solicitat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Lupta eficace contra corupţiei a deranjat pe multă lume şi se gândesc cum să facă să găsească o modalitate de a se stopa această luptă, dar câtă vreme suntem în Uniunea Europeană nu va fi posibil, a atras atenţia vineri seară, într-un interviu acordat Realitatea Tv, procurorul general Augustin Lazăr.

"A fost o surpriză pe care nu aş dori să o comentez mai mult decât ceea ce am comunicat public. Părerea noastră e că nu există temei pentru revocare. Pentru a da mai multe detalii e nevoie să vedem raportul", a declarat Augustin Lazăr, referitor la decizia ministrului Justiţiei de a cere revocarea şefei DNA.

Întrebat dacă nu îi este teamă că ar putea fi următorul căruia i se cere revocarea, procurorul general a replicat:

"Nu îmi e teamă de nimic câtă vreme sunt în cadrul legal. Câtă vreme ne uităm la prevederile legii, la condiţiile în care pot fi revocaţi magistraţii şefi, legea prevede anume care sunt cauzele respective, între care şi managementul defectuos, care trebuie constatat nu de către Executiv, ci de instituţiile competente, Inspecţia Judiciară, examinat de Consiliul Superior al Magistraturii, dată o soluţie, adusă la cunoştintă persoanei care poate să o atace, adică este o procedură judiciară foarte clar stabilită pentru a se putea ajunge la concluzia că e management defecutos."

Înaltul magistrat a remarcat că se vechiculează ideea că dosarele trebuie soluţionate în ordinea în care se înregistrează.

"Aşa ceva nu e posibil, un dosar de omor durează, unul de furt, dacă e prins autorul e foarte simplu de soluţionat. Aşa ceva spune doar cineva care nu e bine informat sau care caută motive de casus belli. (Costul unei anchete) depinde de profilul anchetei. Dacă e nevoie de expertize, dacă e accident aviatic e nevoie de expertiză laborioasă...", a precizat Lazăr.

Întrebat dacă o va susţine pe Kovesi până în momentul în care se va lua o decizie, procurorul-şef a răspuns:

"Vă rog să observaţi că eu susţin adevărul, nu e vorba de o chestiune personală. Aşteptăm raportul să vedem dacă raportul ne oferă altceva decât am remarcat la prima vedere. La prima vedere... Noi trebuie să vedem, să analizăm, şi noi, şi ministrul Justiţiei avem structuri specializate care se ocupă cu analiza acestor documente, după care ne spun care e concluzia şi apoi acţionăm în baza concluziei. S-a văzut ce greşit e să personalizezi o activitate instituţională, cum ar fi să trimitem copia unui dosar la Parlament. (...) Poate înţelegem de ce capii structurilor sunt atacaţi, ei coduc, sunt expuşi. (...) Mai mult... personalizează totul la capul instituţiei, gândindu-se că va veni un alt procuror şi va face alt lucru. Va băga Codul Penal într-un sertar şi va acţiona cum vor unii."

Laura Codruţa Kovesi înseamnă DNA? "Nu putem personaliza", a subliniat Lazăr.

"Lupta eficace contra corupţiei a deranjat pe multă lume şi se gândesc cum să facă să găsească o modalitate de a se stopa această luptă, dar câtă vreme suntem în UE nu va fi posibil. Noi avem reguli clare şi vedem că în toată UE funcţionarii de rang înalt şi demnitarii trebuie să fie servanţi ai legii. Un număr mare de persoane care au fost făcute publice de DNA comit în continuare infracţiuni de corupţie iar noi trebuie să demobilizăm", a punctat Lazăr.

Întrebat de reporter dacă plecarea din ţară a unor inculpaţi celebri denotă o slăbiciune a legii sau o imposibilitate a organului de urmărire penală de a ţine sub supraveghere aceste persoane, Lazar a răspuns:

"Vă rog să observaţi că majoritatea acestor persoane sunt dintre cele care au dosarul pe rolul instanţei. Şi nu ar trebui ca procurorul să spună...sau ar trebui ca procurorul să spună în sală şi judecătorul să decidă. Nu ar trebui să disperăm, există mecanisme de cooperare judiciară şi când avem un mandat definitiv de condamnare, infractorul poate fi găsit oriunde".