Mutarea fostei şefe DNA la Parchetul General. Lazăr îl pune la punct pe Tăriceanu

Pus la zid de Călin Popescu Tăriceanu pentru delegarea fostei şefe DNA la Ministerul Public, Augustin Lazăr îi reaminteşte acestuia, precum şi altor critici ai săi, că ceea ce fac este de natură a afecta principul separaţiei puterilor în stat, principiu pe care de altfel, Tăriceanu şi colegii săi îl invocă sus şi tare când DNA anchetează emiterea unor OUG-uri, de exemplu.
Augustin Lazar
Augustin Lazar (Florin Chirila/Epoch Times)

Criticat de mai marii PSD şi ALDE pentru delegarea fostei şefe DNA la Ministerul Public, la Serviciul de îndrumare şi control din Parchetul General pentru îndeplinirea sarcinilor privind strategia naţională anticorupţie, Augustin Lazăr reacţionează ferm, avertizându-i pe cei ce s-au lansat în acuzaţii că atacurile lor sunt de natură a afecta principiul separaţiei puterilor în stat.

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, avertizează asupra pericolului pe care îl generează atacurile sistematice ale unor persoane publice împotriva Ministerului Public, atacuri de natură a afecta principiul separaţiei puterilor în stat, a cărui respectare este esenţială într-o societate democratică.

În acest sens, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie doreşte să sublinieze următoarele aspecte:

1. Delegarea procurorilor se realizează de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în temeiul art. 57 alin. 7 din Legea nr. 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor: ”În interesul serviciului, procurorii pot fi delegaţi, cu acordul scris al acestora, inclusiv în funcţii de conducere, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la parchetele din cadrul Ministerului Public pe o perioadă de cel mult 6 luni”;

2. Repartizarea procurorilor se face în conformitate cu art. 95 alin. 2 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară: ”Conducătorul fiecărui parchet repartizează procurorii pe secţii, servicii şi birouri, în funcţie de pregătirea, specializarea şi aptitudinile acestora”;

3. Pentru perfecţionarea legislaţiei penale, Ministerul Public are atribuţia legală de a studia cauzele şi factorii favorizanţi ai criminalităţii şi de a face propuneri în vederea eliminării acestora, astfel cum este prevăzut în art. 63 lit. i din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară: ”Ministerul Public (…) studiază cauzele care generează sau favorizează criminalitatea, elaborează şi prezintă ministrului justiţiei propuneri în vederea eliminării acestora, precum şi pentru perfecţionarea legislaţiei în domeniu”;

4. Constituţia României, în art. 131 alin. 1 consfinţeşte rolul Ministerului Public de a reprezenta în activitatea judiciară ”interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor”, transmite Augustin Lazăr, printr-un comunicat postat pe pagina de Facebook a Ministerului Public.

Comunicatul procurorului general vine la doar o zi după ce, invitat la Antena 3, Tăriceanu a apreciat că delegarea fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi, la Parchetul General, este un "gest de aroganţă şi sfidare" din partea lui Lazăr. Mai mult, liderul ALDE l-a acuzat pe procurorul general că nu îşi cunoaşte bine statutul şi atribuţiile pe care le are.

"În legătură cu procurorul general Lazăr, două lucruri vreau să vă spun. Primul: gestul, nu gestul, decizia pe care a luat-o de a o numi pe Kovesi într-o funcţie la Parchetul General este un gest de aroganţă, de sfidare. Adică, ea este revocată pentru nişte motive foarte serioase, printre care două decizii clare şi lipsite de orice echivoc ale Curţii Constituţionale care o priveau direct, da, plus alte motive prezentate în cererea de revocare a ministrului Tudorel Toader şi tu o numeşti într-o altă funcţie. Al doilea lucru: procurorul Lazăr de multă vreme am văzut că are apetenţă pentru politică, el a devenit un om politic, el face declaraţii politice tot timpul, tot timpul. Ne atrage nouă atenţia ce trebuie să facem, cum trebuie să facem politică penală, cum nu trebuie să o facem", a declarat Tăriceanu la Antena 3.