Lăzăroiu, despre amnistia generală: Ar fi interesant să vedem cum gândesc beneficiarii. Măcar să ştim cum stăm

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (www.gov.ro)

Vorbind despre amnistia generală pentru bugetari care se prefigurează, fostul ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a remarcat că această chestiune ridică o problemă de solidaritate socială.

Ca urmare a unui amendament adoptat luni seară de Senat, amnistia fiscală a personalul din învăţământ care a obţinut venituri de natură salarială constatate a fi nelegale prin rapoartele Curţii de Conturi sau alte instituţii de control se va extinde la toţi bugetarii, transformându-se astfel într-o amnistie generală. Decizia finală urmează să fie luată săptămâna viitoare de Camera Deputaţilor.

"Povestea asta cu amnistia cetăţenilor care au primit din greşeală nişte bani şi nu mai trebuie să-i dea înapoi sau, dacă au apucat să-i dea, îi vor reprimi (nu râdeţi! că e adevărat) ridică în mintea mea o problemă mult mai serioasă, legată de solidaritatea socială. S-ar putea să vă pună şi pe voi pe gânduri", a precizat Lăzăroiu.

În viziunea fostului consilier prezidenţial există două scenarii. În primul, beneficiarii amnistiei nu realizează că, de fapt, banii pe care i-au primit din greşeală şi pe care îi pot păstra sunt plătiţi de ceilalţi care n-au beneficiat, de toată lumea. "Să zicem că în mintea lor e: ne-a dat bani Statul, ne-a iertat Statul (după ce Statul a greşit). Asta e "ipoteza ignoranţei", a precizat acesta.

A doua ipoteză, este cea în care beneficiarii şi-ar reprezenta corect povestea amnistiei: adică, nişte funcţionari au greşit, voi aţi primit nişte bani în plus, plătiţi de toţi ceilalţi şi politicienii zic că nu mai trebuie să-i daţi înapoi. Funcţionarii nu vor plăti ei, deci greşeala o plătesc toţi cetăţenii.

"Dacă ar gândi aşa, credeţi că ar avea remuşcări sau ar da banii înapoi, în ciuda amnistiei? Sau fiecare va spune: "Eh, asta e, nu e drept, dar las că ceilalţi care plătesc acum pentru mine îşi permit"? Eu prefer ipoteza ignoranţei. A doua variantă arată că avem o problemă gravă cu solidaritatea socială. Dar dincolo de poezie ar fi interesant să vedem cum gândesc beneficiarii. Măcar să ştim cum stăm. E ignoranţă sau lipsa solidarităţii?", se întreabă acesta.

Lăzăroiu mai precizează însă că o astfel de ignoranţă nu există în societăţile occidentale. "Adică acolo fiecare ştie că Statul înseamnă banii lui şi ai celorlalţi. Iar dacă acolo politicienii ar face aşa ceva non-beneficiarii i-ar sancţiona drastic".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne