Lăzăroiu: Sper ca în euforia victoriei să nu uităm de votul prin corespondenţă. Partidele vechi vor opune rezistenţă

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (www.gov.ro)

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a avertizat sâmbătă că votul prin corespondenţă, care odată introdus va da startul unei modernizării rapide a României deblocând un electorat de aproximativ trei milioane de români din Diaspora care va fi conectat la viaţa politică din ţară, nu este un deziderat al partidelor vechi care nu vor să piardă definitiv controlul puterii, astfel că va fi nevoie de presiunea societăţii pentru a-i determina pe politicieni să adopte o lege în acest sens.

"Votul prin corespondenţă înseamnă activarea unui potenţial electoral de aproximativ 3 milioane de alegători, pe care nu-i poţi prosti cu zahăr şi ulei, nu-i poţi urca în autocare spre secţia de votare, nu-i poţi păcăli cu 5 lei la pensie sau la ajutorul social. Cu ei nu merge să suspenzi preşedintele ţării din raţiuni politicianiste. Şi nici nu pot fi intoxicaţi cu propaganda pseudo-televiziunilor de ştiri. Nu mai spun că afişajul indecent atârnat pe toate străzile din România nu îi poate atinge", a evidenţiat Lăzăroiu.

Însă nu doar PSD e dezavantajat de votul prin corespondenţă, susţine Lăzăroiu, ci toate structurile politice vechi, obişnuite să facă acelaşi gen de campanie de 25 de ani, motiv pentru care nu va fi simplu de impus în Parlament.

"Presiunea societăţii asupra politicienilor trebuie să fie imensă pentru a obţine votul prin corespondenţă până în 2016. Dacă mă întrebaţi pe mine, partidele vechi ar accepta mai repede 300 de parlamentari, decât votul prin corespondenţă. Abia votul prin corespondenţă înseamnă finalul unei epoci. Şi începutul modernizării rapide a României", este de părere fostul ministru al Muncii.

Acest subiect a fost abordat săptămâna trecut şi de pesedistul Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, care susţinea că nu este necesară în prezent adoptarea unui proiect de lege privind votul prin corespondenţă pentru prezidenţiale, ci, mai degrabă elaborarea unei legi pentru alegerile parlamentare care să includă acest tip de vot.

"Pentru alegerile prezidenţiale discutăm peste cinci ani. Prioritatea noastră este ca niciun om să nu fie blocat să voteze viitorul Parlament al României", a precizat Valeriu Zgonea, adăugând că în scurt timp va fi convocată comisia pentru modificarea legii care va avea misiunea de a elabora o lege de alegere a Camerei şi Senatului care să includă votul prin corespondenţă.

Sebastian Lăzăroiu avertizează însă că parlamentarii se vor face că lucrează şi vor pica legea în ultimul moment dând vina unii pe ceilalţi, de aceea trebuie fixat un calendar clar şi pusă presiune maximă pe aceştia pentru că s-a format un mecanism clientelar care funcţionează şi din care câştigă mulţi oameni, astfel că în realitate nimeni nu vrea să deschidă această cale - fie că este vorba de PNL, PDL sau PSD.

"Voiam doar să atrag atenţia că e mult mai greu decât pare. Politicienii au o capacitate incredibilă de a disimula propria rezistenţă la un proiect despre care ştiu că îi scoate pe tuşa istoriei. Veţi vedea în Parlament mulţi apărători ai votului prin corespondenţă. Îşi vor rupe hainele de pe ei, dar vor face tot ce e posibil să-l amâne până la Paştele Cailor. Câţi ştiu că legea asta ar trebui adoptată până în iunie anul viitor pentru a putea fi în vigoare la localele din 2016?", întreabă Lăzăroiu.

Fostul consilier al lui Traian Băsescu a mai precizat că problema poate fi tranşată foarte eficient dacă se strâng 500 000 de semnături pentru o iniţiativă legislativă în acest sens, în timp ce oamenii vor ieşi în stradă pentru a susţine această cauză.

Problema introducerii votului prin corespondenţă a fost ridicată după ce zeci de mii de români din străinătate au stat, la ambele tururi de scrutin, ore în şir la cozi de kilometri pentru a vota. Un număr impresionant de oameni nu au mai apucat însă să voteze, deşi au pierdut toată ziua la coadă, fapt ce a declanşat revolta populaţiei care a condamnat proasta organizare a alegerilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne