Lazea (BNR): ”România îşi poate pierde poziţia de excelenţă macroeconomică” (video)

Valentin Lazea, economist-şef, Banca Naţională a României, 20 Aprilie 2015
Valentin Lazea, economist-şef, Banca Naţională a României, 20 Aprilie 2015 (Florin Chirila/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

România a ajuns într-o poziţie de excelenţă din punct de vedere al indicatorilor macroeconomici, dar această excelenţă se poate pierde rapid deoarece există presiuni, dorinţe, interese care vor deficite mai mari, a declarat economistul-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea în cadrul conferinţei ”Calea României către zona euro”.

Economistul a subliniat faptul că echilibrele macro-economice se câştigă greu şi se pierd repede şi a pledat pentru menţinerea criteriilor nominale de convergenţă de la Maastricht pe care ţara noastră le îndeplineşte în prezent. Suntem capabili să menţinem această excelenţă? Este România obişnuită cu poziţii de excelenţă pe care să le menţină pe termen lung? Îţi trebuie 4 - 5 ani să ajungi să ai echilibre macroeconomice, şi nu-ţi trebuie mai mult de 4 -5 luni ca să le pierzi”, a explicat Valentin Lazea.

Referitor la aderarea României la eurozonă, economistul-şef al BNR consideră că măsura cea mai bună a convergenţei reale este dată de PIB-ul pe cap de locuitor. ”Ultima cifră, aferentă sfârşitului de an 2014, arată un salt destul de mare al României, până la 55,3% din media UE ajustat la paritatea puterii de cumpărare. Asta înseamnă că la noi preţurile sunt la 60% din nivelul UE, iar salariile sunt cam la 30 şi ceva la sută, şi atunci raportul preţuri/salarii ne dă un PIB undeva pe la jumătatea celui din media UE. Ţările cele mai sărace primite în zona euro sunt Estonia cu un PIB pe locuitor la acel moment de 63,4% din media UE, şi Letonia cu 63,8%. Şi este puţin probabil ca UE să primească un stat candidat având un PIB/locuitor mai mic decât acestea, pentru că ar crea probleme atât Uniunii, cât şi statului respectiv”, a mai spus Lazea.

În opinia sa, pentru a ajunge cu acest indicator la 63%, economia României ar trebui să crească, timp de şapte ani, cu două puncte procentuale peste media UE. ”Poate România să crească cu 2% pe an mai repede decât media UE? PIB-ul potenţial în condiţiile actuale este de circa 2%-2,5% pe an. Politicile nominale monetară şi fiscală pot stimula doar temporar o creştere a PIB peste potenţial”, a precizat economistul. În opinia sa, pentru o creştere economică sustenabilă este nevoie de reforme care să lucreze asupra capitalului, forţei de muncă şi productivităţii totale.

Capitalul a cunoscut o deteriorare drastică a investiţiilor străine directe. În timp ce în perioada 2005-2008 investiţiile străine directe introduceau în ţară 7,3 miliarde de euro pe an, în 2009-2014 intrările au fost de 2,5 miliarde de euro anual”.

Referitor la productivitatea totală a României, Lazea a arătat că ţara noastră continuă să utilizeze de peste două ori mai multă energie pe unitatea de PIB decât media UE în pofida eficientizării din ultimii ani. Economistul a mai propus stimularea menţinerii în câmpul muncii a persoanelor din categoria de vârstă 65-74 de ani, capabile şi dornice să muncească ”pentru a acoperi acel deficit care vine an de an din demografie”.

Sunt cerinţe din partea mediului de afaceri să relaxăm această excelenţă, dar nu prin relaxări monetare şi fiscale se atinge creşterea. Îţi trebuie 4 - 5 ani să ajungi să ai echilibre macroeconomice, şi nu-ţi trebuie mai mult de 4 -5 luni ca să le pierzi.

În ceea ce priveşte educaţia, Lazea a opinat că industria meditaţiilor creşte disparităţile de venit între regiuni pentru că unii părinţi îşi pot permite să plătească copiilor meditaţii, iar alţii nu. ”Nu este normal ca mediul rural, unde locuieşte 45% din populaţie, să dea 5% din totalul absolvenţilor de facultate, a explicat economistul”.

Referitor la obiectivul de aderare la eurozonă la 1 ianuarie 2019, oficialul BNR a spus că acesta ar putea fi încă fezabil dacă de mâine, nu mai târziu, ”toţi factorii implicaţi s-ar aşeza la masa şi ar pune lucrurile în mişcare”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook